Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Στην Ελλάδα έχουμε προ πολλού εγκαταλείψει το προγονικό επίτευγμα της άσκησης πολιτικής....


η εικόνα προφίλ του Spyros Yannaras, Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Spyros Yannaras, εσωτερικός χώροςSpyros Yannaras


Στην Ελλάδα έχουμε προ πολλού εγκαταλείψει το προγονικό επίτευγμα της άσκησης πολιτικής. Παίζουμε μονάχα το προ-πολιτικό (καθότι αγελαίο) και παιδικό, παιχνίδι των εντυπώσεων. Σας τα νήπια που θαμπώνονται περισσότερο από το περιτύλιγμα απ' ό,τι από το περιεχόμενο του δώρου.


Η επιλογή ΠτΔ με βάση και μόνο το φύλο του, δεν υπηρετεί παρά μονάχα το παιχνίδι των εντυπώσεων και την αποπνικτική μικροκομματική λογική της ευκαιριακής υπονόμευσης του αντιπάλου. Η ή Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι υπεράνω φύλου, να χαίρει ως πρόσωπο και όχι απρόσωπα ή θεσμικά μονάχα, της αναγνώρισης και του σεβασμού των ελλήνων πολιτών, αλλά και εκτός συνόρων.

Το μονομερής εμμονή στο φύλο το μετατρέπει σε φύλλο. Αν ήμουν γυναίκα (και πολύ θα χαιρόμουν γυναίκα πρόεδρο) δεν θα δεχόμουν να με μεταχειρίζονται ως γλάστρα και πολιτικό άθυρμα. Το φύλο δεν είναι επουδενί κριτήριο επάρκειας. Σε καμία δουλειά δεν προσλαμβάνουν κάποιον με κριτήριο το φύλο του μονάχα, αλλά με γνώμονα την ικανότητά του να τη φέρει σε πέρας. Πόσο δε μάλλον στην πολιτική.

Ο ΠτΔ πρέπει να έχει πρόσωπο με την οντολογική και αξιολογική σημασία του όρου και ταυτόχρονα να είναι ένα πρόσωπο που να υπερβαίνει τον θώκο, κι όχι να αποτελεί ο θώκος αναγνώριση του προσώπου του.

Δεδομένων των ιστορικό-πολιτικών εξελίξεων έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ μία ή έναν πρόσωπο διεθνούς κύρους και αναγνώρισης που να μπορεί να εμπνέει τον σεβασμό, εκπροσωπώντας έστω και εθιμοτυπικά μονάχα τη χώρα μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να είναι ένα χαρτί και όχι να χρησιμοποιείται ως χαρτί για να πετύχει ο πρωθυπουργός με έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια: Να φέρει τις ισορροπίες στο ΣτΕ στα μέτρα του εν όψει εκλογής νέου προέδρου, και να καταγάγει ευκαιριακή νίκη επί του πολιτικού του αντιπάλου.

Δόξω τω Θεώ διαθέτουμε πολλές γυναίκες με το προσήκον ανάστημα και κύρος, με έργο και διεθνή παρουσία που μπορούν να αναλάβουν αυτό τον ύψιστο αν και συμβολικό ρόλο. Οι γυναίκες όμως αυτές δεν επιτρέπουν σε κανέναν να τις χειρίζεται και να τις χρησιμοποιεί.


ΠΗΓΗ: Spyros Yannaras

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.