Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΜΠΙΜΠΑ

phot
Ιουλία Μπίμπα. Μια κοπέλα λεπτή, με τα μαλλιά τραβηγμένα κότσο, μοναχική, λιγομίλητη. Γεννημένη στη Σάμο. Παντρεμένη. Δασκάλα στο κατηχητικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι. Οργανωμένη στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

΄Oταν βεβηλώνεις το άγαλμα της Ιουλίας Μπίμπα (οδός Γλάδστωνος) παριστάνοντας τον 'δικαιωματικό' της συμφοράς δεν είσαι... απλά ανιστόρητος, αλλά φασίστας τελειωμένος...
pho
Τετράπλευρη στήλη με τα βεβηλωμένα ανάγλυφα των μορφών της Ιουλίας Μπίμπα και άλλων τριών εκτελεσμένων συντρόφων της.


Ο κάθε αγράμματος και ανιστόρητος ξεφτίλας πουλάει και 'μπανάστα' προσβάλλοντας την Ιστορική Μνήμη

Μπαχαλάκηδες της συμφοράς ,που προβαίνουν σε ενέργειες που τις επικροτούν μόνο οι Ναζί...

Η Ι. Μπίμπα, δασκάλα από την Σάμο, οργανώθηκε στην ΠΕΑΝ και μαζί με συναγωνιστές της ανατίναξαν στις 20/9/1942 το κτήριο της Ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στην Πατησίων... σε μια από τις σημαντικότερες αντιστασιακές πράξεις ..

pho

Κάτω από τα ερείπια του κτηρίου ετάφησαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ ανάμεσά τους και ο αρχηγός τους Στεροδήμος, 43 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες αφού στον 3ο όροφο εστεγάζοντο υπηρεσίες της Λουφτβάφε. Τραυματίστηκαν επίσης πέντε Γερμανοί στρατιωτικοί και 27 μέλη της ΕΣΠΟ.

pho

Η Μπίμπα και οι συναγωνιστές της συνελήφθησαν δυο μήνες μετά (τους κάρφωσε πρώην μέλος της ΠΕΑΝ) και καταδικάστηκαν σε θάνατο, αφού πρώτα υπέφεραν τα πάνδεινα από την Γκεστάπο.

Μάλιστα την Ιουλία Μπίμπα την καταδίκασαν σε θάνατο δια πελέκεως, και την έστειλαν στην Γερμανία να εκτελεστεί...σε μια πρωτοφανή ενέργεια εκδίκησης...

Αλλά ο ανιστόρητος μπάχαλος μαζί με ψευτοδικαιωματικά παρτάλια βεβηλώνoυν τα πάντα ..

Εδώ το σημείωμα που έστειλε σε πολύ δικό της πρόσωπο, όταν έμαθε πως την στέλνουν Γερμανία... πιστεύοντας πως απλά την εξορίζουν.................

''Άννα στείλε μου ό,τι πράγματα καταλαβαίνεις γιατί θα μας στείλουν εξορία. Κάνε ο,τι μπορείς… Ιουλία''

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο



Το τελευταίο γράμμα

Αγαπητή Άννα,
είμαι καλά. Στην απομόνωση οι τοίχοι στάζουνε νερά και κρυώνω. Φρόντισε να μου φέρεις καμιά ρόμπα, γιατί κοντεύω να πεθάνω απ' το κρύο. Είμαι όμως καλά. Αντέχω. Έμαθα ότι ετοιμάζονται να μας στείλουν στη Γερμανία. Δεν πειράζει. Έχω μπροστά μου μια ανηφόρα και πρέπει να την ανέβω ως το τέλος, σκαλί-σκαλί. Ίσως όταν φτάσω στην κορυφή, ο κόσμος να φαίνεται από κει πιο όμορφος. Ίσως να μη χρειάζομαι εκεί πια ούτε τη ρόμπα. Κουράγιο.
Σε χαιρετώ
η φίλη σου
Ιουλία Μπίμπα


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.