Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Εμπειρογνώμονες και μαθήματα απευθείας από την Πόλη

Εμπειρογνώμονες και μαθήματα απευθείας από την Πόλη

Άριστος Μιχαηλίδης

Πάντως, έχουν κάνει και οι Τουρκοκύπριοι υποχωρήσεις στο γλωσσάρι δημοσιογραφίας. Και το σημειώνουμε για να μην συνεχίσει η Ελένη Βρετού να λέει στο κρατικό ραδιόφωνο ότι προβλήθηκαν μόνο όσα αφορούν τις υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων και αγνοήθηκαν οι υποχωρήσεις των Τουρκοκυπρίων. Παρότι εμείς χτες τα γράψαμε όλα. Προς θεού, όμως, να τα λέμε κι αυτά. Είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, καταλυτικό θα έλεγα, το ότι συμφώνησαν πως όταν αναφέρονται σε Ελληνοκύπριες και γράφουν «κυρά», «έχει αρνητική έννοια και συχνά χρησιμοποιείται ως ύβρις ή ως χλευασμός», όπως λέει το γλωσσάρι. Και συμφώνησαν να το αποφεύγουν και να γράφουν: Ελληνοκύπρια. Αλλά, μεταξύ μας, ήξεραν πολλοί Ελληνοκύπριοι ότι γράφουν «κυρά» οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι; Γιατί να μας ενοχλεί αφού δεν το γνωρίζαμε καν; Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αν την σήμερον ημέρα γράφουν τις Ελληνοκύπριες χλευαστικά «κυρά», απλώς είναι ανόητοι.

Φυσικά, πρέπει να μας εξηγήσουν αυτοί που συμφώνησαν τους όρους, με ποια λογική μπορεί να εξισωθεί η λέξη «κυρά», που γράφει κάποιος ανόητος, με τη φράση «παράνομο καθεστώς» το οποίο συμφώνησαν να γράφεται «τουρκοκυπριακή διοίκηση». Διότι, άλλο να υποδεικνύεις μια ανοησία που σε λογικούς ανθρώπους θα την είχε ξεπεράσει η ιστορία και η μόρφωση και άλλο να αναφέρεσαι στο υπαρκτό γεγονός της παρανομίας και να ζητάς να αντικατασταθεί φραστικά για να φαίνεται νομιμοποιημένη χωρίς να είναι. Εκτός κι αν ξέχασαν ότι το παράνομο καθεστώς δεν είναι παράνομο επειδή το λένε οι Ελληνοκύπριοι, αλλά επειδή το λέει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όλα τα νόμιμα κράτη του πλανήτη, που δεν του πρόσφεραν τη νομιμότητα της αναγνώρισης.

Η άλλη υποχώρηση των Τουρκοκυπρίων είναι που συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γράφουν «τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ», αλλά σκέτο ΕΟΚΑ. Αλλά, αυτό με αντιστάθμισμα (πάντα χρειάζονται αντιστάθμισμα οι αδελφοί μας) να μην λένε και οι Ελληνοκύπριοι την ΤΜΤ τρομοκρατική αλλά σκέτο ΤΜΤ. Άσχετα αν «τρομοκρατική ΤΜΤ» τη λένε και πολλοί Τουρκοκύπριοι που γνωρίζουν πόσους Τουρκοκύπριους δολοφόνησε. Αλλά, τι σημασία έχει πώς ονομάζουν την ΕΟΚΑ; Μήπως, αυτό έχει ίση αξία με το ότι οι Ελληνοκύπριοι γλωσσάριοι συμφώνησαν να διαγράψουν το διεθνές έγκλημα του εποικισμού αντικαθιστώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη και νομική έννοια «έποικοι» με τις φράσεις «Τούρκοι πρόσφυγες ή άτομα τουρκικής καταγωγής ή Τούρκοι υπήκοοι ή Τούρκοι που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου»; Πόσα δράμια μυαλό πρέπει να διαθέτεις για να κάνεις αυτό το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας σου και του δικαίου, να συμφωνήσεις, δηλαδή, επί της ουσίας ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι έποικοι στην Κύπρο αλλά Τούρκοι πρόσφυγες; Ποιος τους προσφυγοποίησε και ήρθαν στην Κύπρο; 

Αλλά, επειδή δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από γενικότητες, πρέπει να πούμε και το εξής. Ένας τύπος από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Χαρλέμ Ντεζίρ, βάφτισε αυθαίρετα «προβληματισμένους και έμπειρους εμπειρογνώμονες των Μέσων Ενημέρωσης» (έτσι τους είπε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ - 9/7/2018) δύο Ελληνοκύπριους, τον Χρίστο Χριστοφίδη και τη Μαρία Σιακαλλή. Τον Χρίστο τον γνωρίζω γιατί εργαζόταν παλιότερα στον Φιλελεύθερο ως διορθωτής. Καλό παιδί, τον εγγυούμαι. Αλλά, από πού ώς πού εμπειρογνώμονας; Δεν έκανε ποτέ στη ζωή του δημοσιογραφία, δεν εξέφρασε ποτέ άποψη για τα ΜΜΕ. Και με στρατευμένη φιλοσοφία στο Κυπριακό. Τη φιλοσοφία του γνωστού «Unite Cyprus Now», όπου συμμετέχει ενεργά. Η Μαρία Σιακαλλή, εμπειρογνώμονας κι αυτή, λέει. Είπα να δω ποια είναι, μια και δεν την ξέρω καθόλου. Σπούδασε στο İstanbul Bilgi Üniversitesi. Σε μιαν από τις ιστοσελίδες που λόγω γλωσσαρίου με έβριζαν χτες σαν προβοκάτορες του χειρίστου είδους, τη βρήκα να κάνει λάικ και να γράφει για όσους είναι αρνητικοί στο γλωσσάρι: «Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο / αυτοί που αποτελούνε τον εθνικό κορμό». Τόσο εμπειρογνώμονας και τόσο σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να την πάρουμε κι εμείς στα σοβαρά. Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα, που λένε. Πάνε και σπουδάζουν στα πανεπιστήμια των κατακτητών μας κι επιστρέφουν να μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού. Μετά θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά και να δεχόμαστε με χαρά τις ανοησίες που κάνουν.

Υ.Γ.: Είναι όλοι τους τόσο προοδευτικοί και δημοκράτες, που χτες αρνούνταν στα κανάλια να εμφανιστούν μαζί με άλλους για να κάνουν διάλογο για το γλωσσάρι. Απαιτούσαν να βγαίνουν μόνοι τους σε μονόλογο. Μπορούν να κάνουν διάλογο με Τουρκοκύπριους και ξένους, αλλά όχι με Ελληνοκύπριους.

aristosm@phileleftheros.com




ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.