Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… «Κάποιος Ντεριντά…»!

του Γιάννη Κων. Κρούσου
Κάποιος Ντεριντά ανακάλυψε κάπου τον όρο και τον εισήγαγε στη γλώσσα.
«Ο Ντερριντά απέφυγε μέχρι τέλους να δώσει έναν ορισμό στην αποδόμηση ακριβώς γιατί η αποδόμηση ήταν μια στρατηγική και όχι μια μέθοδος. Η αποδόμηση χαρακτηριζόταν από μια δυναμική ανατροπής ηγεμονικών κατασκευών του λόγου. Αλλά ως τέτοια στρατηγική δεν μπορούσε ποτέ να καθορίζεται με ορισμό. Στην επιστολή προς Ιάπωνα φίλο ο Ντερριντά γράφει ότι η αποδόμηση είναι μια λέξη που θα έπρεπε τελικά να εξαφανιστεί. Μια δυναμική του λόγου καθιστά κάθε διατύπωση έρμαιο της δικής της αποδομησης. Αλλά είναι η ευθύνη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να επιλέξει και να οργανώσει την δολιοφθορά απέναντι σε εκείνο το πεδίο της ηγεμονίας που αξίζει να χτυπηθεί στην εκάστοτε συνθήκη»(Από το wiki, για να μη πάμε στον πρωτότυπο λόγο).
Το wiki υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξηγεί και να εκλαϊκεύει, αυθεντικά. Αν δεν τα καταλάβατε όλα, δεν πειράζει.
Κατάλαβε η CIA το πόσο χρήσιμη είναι τούτη η μέθοδος διάλυσης των κατεστημένων αντιλήψεων κι αυτό αρκεί.
http://www.toperiodiko.gr/%CE%B7-cia-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%C…/…
Κι επειδή την έχουμε παρεξηγήσει, η CIA είναι το μακρύ χέρι των «αγορών», αλλά και αυθεντικός εκπρόσωπος του Δυτικού Πολιτισμού. Διδάσκει και διαδίδει τέχνη, ιδέες, φιλοσοφία κλπ. Ήταν ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός του κόσμου μετά τον Β. Πόλεμο. Σήμερα έχει πολλούς ανταγωνιστές-συναγωνιστές(ΜΚΟ).
Ο Ζακ Ντεριντά
Μετά τον Ντεριντά τσίμπησαν κι άλλοι, που τους είπαν φιλόσοφους. Π.χ. ο Ρολάν Μπαρτ. Αυτός είπε το περίφημο ότι ένα κείμενο γράφεται από μόνο του. Δεν έχει συγγραφέα. (Αργότερα το μάζεψε).

Αυτοί και άλλοι είναι πολύ επιδραστικοί φιλόσοφοι. Άλλαξαν τον κόσμο και από τη νεωτερική εποχή περάσαμε στη μετανεωτερική. Κι αυτού του είδους η «φιλοσοφία» -συνώνυμο της καταστροφής- είναι λογικό να έχει εφαρμογή παντού.
Λατρεύτηκε και από τον νεοφιλελευθερισμό, σαν μέθοδος διάλυσης πάσης φύσεως ενοχλητικών αξιών, δομών κλπ. Αν ρωτήσε τον δικό μας μέγα φιλόσοφο Στ. Ράμφο, θα σας πει ότι για τα χάλια μας φταίει η οικογένεια. Γενικά κάθε τι το «φυλετικό» πρέπει να αποδομηθεί – διαλυθεί. Φυλετικό είναι κάθε τι που σχετίζεται με τις σχέσεις των ανθρώπων . Και ο έρωτας. (Γι’ αυτό σήμερα έχουμε το σεξ στη θέση του έρωτα. Αυτό βέβαια υπάρχει από τα χρόνια του πρώτου διδάξαντος Φρόυντ).
Καθώς καταλαβαίνετε, το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα περί Έρωτος είναι για το πυρ το εξώτερον(Αυτά βέβαια είχε αναλάβει και η σκοταδιστική Ιεραρχία κι οδήγησε τον πιο γλυκό, τον πιο μεγάλο ερμηνευτή – μεταφραστή του Πλάτωνα στην αυτοκτονία).
Αλλά και η επίθεση – αποδόμηση στη γλώσσα βασίζεται σε μια ακόμα παλιότερη θεωρία. Στην ίδια θεωρία βασίζεται και ο Νεοφιλελευθερισμός(δείστε τα βιβλία των μεγάλων Καρλ Πόππερ και Φρίντριχ Χάγιεκ).
Νομιναλισμός: «Η σημασία των λέξεων είναι αυτή που έχουν οι λέξεις». Πιο «επιστημονικά»; «Νομιναλισμός ή ονοματοκρατία αποκαλείται το φιλοσοφικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι λέξεις και τα ονόματα τα οποία αποδίδουμε στα πράγματα, δεν αφορούν την ουσία, την αλήθεια ή την αντικειμενική πραγματικότητα των φαινομένων, αλλά την ύπαρξη και τις ιδιότητές τους» (wiki).

Αριστοτέλης
Τώρα, δεν θα σας το αφήσω ανεξήγητο:
Το «δεν μας ενδιαφέρει η ουσία» είναι μία ιστορία που ξεκίνησε στο μεσαίωνα και ολοκληρώθηκε κατά την περιβόητη επιστημονική και ορθολογιστική επανάσταση.
Δεν μας ενδιαφέρει η ουσία αλλά η λέξη, που περιγράφει την ύπαρξη κάποιου πράγματος, σημαίνει ότι αφού λέμε «Δημοκρατία», αυτό που ζούμε είναι δημοκρατία. Αν η ουσία της είναι ολιγαρχική, δεν μας ενδιαφέρει .
(Δεν δίνω άλλο παράδειγμα, γιατί καταλάβατε το υποννοούμενο μου)
Εμείς οι Έλληνες πρέπει α) να καταργήσουμε τα ουσιαστικά ονόματα β) να καταραστούμε τον Αριστοτέλη, γ) να αλλάξουμε πίστη, γιατί ειδικά αυτή η τελευταία στηρίζεται στην Αγία Τριάδα και στο ομο-ούσιον της(τρεις υποστάσεις – μία ουσία).
Στις λατινογενείς γλώσσες αυτό το τελευταίο είναι ακατανόητο, γιατί μεταφράζουν τη λέξη «ουσία» με τη λέξη sub-stance. Μόνο που ετυμολογικά substance σημαίνει υπό-σταση. (Κουλουβάχατα).
Παίζει ρόλο η γλώσσα.
Αν πιάσουμε την ελληνική λέξη «Λόγος» , τότε είναι που πρέπει να αλλάξουμε πλανήτη(Κατά τον πολέμαρχο Σώρρα, είμαστε απόγονοι της αυτοκρατορίας των Ελ και πριν τη Βαβέλ, όλος ο κόσμος μιλούσε ελληνικά, η οποία ήταν η γλώσσα του Θεού και όλου του Σύμπαντος).
Στα ελληνικά Λόγος σημαίνει πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών σημαίνει και Θεός. Ο δυστυχής Λούθηρος, όταν μετέφρασε στα γερμανικά τη Βίβλο απέδωσε τον «λόγο» με τη «λέξη» . «Η Λέξη σαρξ εγένετο» διαβάζουν στο κατά Ιωάννη οι γερμανοί και οι λατινογενείς χριστιανοί!!! Τι να καταλαβαίνουν άραγε; Ο Λόγος, που σημαίνει και Θεός και Λογική και Ομιλία της ελληνικής γλώσσας δίνει τέραστιες δυνατότητες στον άνθρωπο.
Η γλώσσα είναι αυτή που ξεχώρισε τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα και όχι η λογική. Κι αυτό το αποδέχονται όλοι οι επιστήμονες γλωσσολόγοι, αλλά το ήξερε και ο μεγαλοφυής Αριστοτέλης.
Από τη στιγμή που οι γλώσσες δεν είναι ίδιες και οι λέξεις έχουν μέσα τους διαφορετικές σημασίες, ερμηνείες και Ουσία, έχουμε και διαφορετικούς πολιτισμούς.
Χωρίς την Ουσία στις λέξεις, οι Αγγλοσδάξωνες, οι φιλελεύθεροι και γενικά οι λατινογενείς φιλόσοφοι, εξουσίες και άνθρωποι χάνουν πολλά από τα πράγματα, που άλλοι λαοί – έθνη καταλαβαίνουν.
Όμως η απώλεια από ένα σημείο και μετά δεν είναι τυχαία και φυσική, λόγω της εξέλιξης της γλώσσας. Πάει καιρός που η εξουσία ελέγχει τη γλώσσα, ελέγχοντας τη διδασκαλία. Πάει καιρός που λέμε «ειρήνη» και εννοούμε πόλεμο. Και ειδικά στην πολιτική, αφαιρουμένης της ουσίας, μένουν μόνο οι λέξεις. Και ο καθένας δίνει όποια σημασία θέλει σε μία λέξη ή κατασκευάζει καινούργια. Flexibility λέγεται η διάλυση – αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων και γενικά της μισθωτής εργασίας. Δικαιοσύνη λέγεται αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο. Για την Ελευθερία των λαών οι λαοί βομβαρδίζονται κοκ.
Ενώ λοιπόν οι γλώσσες έχουν πολλές σημασίες και διαφορετικές ουσίες, οι αγγλοσάξωνες αντιμετωπίζουν τη γλώσσα μόνο ως εργαλείο επικοινωνίας. Τίποτε άλλο. Κάτι για να κάνουμε τη δουλειά μας.
Στην mainstream επιστήμη, που αφορά τη γλώσσα, αυτό δεν ισχύει, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι λέει η Εξουσία.
Δεν έχει σημασία ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο εργαλείο επικοινωνίας, αλλά είναι και εργαλείο κοινωνίας, δημιουργίας σχέσεων, έκφρασης συναισθημάτων κλπ.
Το υποτακτικό στα κελεύσματα της προτεσταντικό κράτος κατάργησε την ελληνική γλώσσα.
(Διαμαντοπούλου, υπουργός παιδείας και δεν θυμάμαι ποιοι άλλοι ήθελαν επίσημη γλώσσα και τα αγγλικά).
Το σχολικό βιβλίο της πρώτης δημοτικού δεν διδάσκει πια τη ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ. Διδάσκει τη ΓΛΩΣΣΑ.
Εκείνο το «μου» , το τόσο ερωτικό και πολύ λιγότερο έως καθόλου κτητικό μας το πήραν. Η γλώσσα ΜΟΥ είναι τώρα μία σαν όλες τις άλλες γλώσσες του κόσμου. Δεν είναι η δική ΜΑΣ γλώσσα.
Κι εμείς δεν είμαστε διαφορετικοί. Ο Λόγος – Λογική στα ελληνικά σημαίναι ΚΑΙ «αναλογία». Το λατινογενές Ratio σημαίνει ΜΟΝΟ αναλογία. Το πόσες φορές χωράει κάτι μέσα σε κάτι άλλο. Περιγράφει μόνο μία εικόνα, ένα σχήμα, ένα μέγεθος και όχι την ΟΥΣΙΑ. Από αυτή την «ασήμαντη» λεκτική διαφορά προέρχεται ο RATIONALISM – ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Είναι άξιο απορίας, το γιατί ο Λούθηρος δεν χρησιμοποίησε το πιο κοντινό ratio, για να αποδώσει τον ελληνικό Λόγο. «Η αναλογία σαρκ εγένετο»)
Ο Ορθολογισμός δεν είναι Λογική. μπορεί να μετρήσει και να εξάγει συμπεράσματα μόνο από μεγέθη και να τα αποδώσει μόνο με μαθηματικά σύμβολα. Στο όνομα της επιστημονικής «ακρίβειας» χάσαμε το αρχαίο και παιχνιδιάρικο όλα στο «περίπου». Αν μη τι άλλο, απελευθέρωνε την φαντασία.
Οι σχεσεις μας, ο έρωτας και οι άνθρωποι δεν είναι και δεν μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς και ακρίβεια. Κι αυτή είναι η γοητεία της ζωής: Το περίπου συνοδευμένο από λάθη.
Οι σχέσεις δημιουργούν ήθος, ήθη, συνήθειες, νόμους και δίκαιο.
Κι αυτά χάνουμε σήμερα. Αποδόμηση, λοιπόν.
Θέλω το «μου» μου πίσω.
Τα ονόματα έχουν τη σημασία τους και την όποια συμφωνία της Εξουσίας δεν αναγνωρίζουμε.
Η Μακεδονία δεν είναι μόνο μία λέξη. Και η Γλώσσα είναι δική ΜΟΥ
Τα Ίμια δεν είναι μόνο ένας βράχος.
(Ας το σταματήσω εδώ).
Διαβάστε επίσης: 

Αποδόμηση και ελληνική γλώσσα: προφητείες, «θεωρίες συνωμοσίας» & επιστήμη…!

ΠΗΓΗ: https://tokoinonikoodofragma.wordpress.com
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.