Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Όχι στην κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών, της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τη Β΄ Λυκείου

ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Με βάση το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί από τον Τύπο, η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ως υποχρεωτικό μάθημα στην Β΄ Λυκείου, καταργείται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εξοβελίζεται από το ελληνικό σχολείο η διδασκαλία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ενός αριστουργήματος της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης. Μετά την κατάργηση της διδασκαλίας του Επιταφίου Λόγου του Περικλέους, αυτού του ύμνου προς την Δημοκρατία που διδασκόταν στην Γ΄ τάξη του Λυκείου ως μάθημα Γενικής Παιδείας, δηλαδή για όλα τα Ελληνόπουλα, τώρα ο Κρέων της κυβέρνησης καταδικάζει την Αντιγόνη της αντίστασης στον αυταρχισμό και την αλαζονεία να σιγήσει από τις σχολικές αίθουσες.

Έχουμε το μοναδικό προνόμιο να μπορούμε να επικοινωνούμε αμεσότερα από άλλους λαούς με ορισμένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής παράδοσης, με μνημεία πολιτισμού που έχουν διαπλάσει γενεές επί γενεών με θετικά πρότυπα και αξίες, όπως η δημοκρατία, η προσήλωση στα ιδεώδη του ανθρωπισμού, η αγάπη για τον πλησίον, η υπεράσπιση της πατρίδας. 

Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα καταργήσουμε! 

Αντίθετα, έχουμε το καθήκον να συστρατευτούμε με την Αντιγόνη σ’ έναν συμβολικό αγώνα για τον πολιτισμό και την δημοκρατία!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τάσο Χατζηαναστασίου, συντονιστή της ομάδας εκπαιδευτικών του Άρδην και γραμματέα της ΕΛΜΕ Αργολίδας στο 69462 92618.

ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 4, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 3826319 fax: 210 3839930,

email: perardin@gmail.com, www.ardin-rixi.gr

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.