Ό όρος «αστερομάτα» αποτελεί έναν παραδοσιακό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούνταν στη Σμύρνη για να περιγράψει γυναίκες με όμορφα, λαμπερά μάτια. Συγκεκριμένα, οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «περδικομάτα», «αστερομάτα» και «σκιζαμυγδαλάτη» για να επαινέσουν τα εντυπωσιακά μάτια μιας γυναίκας.
Ό χαρακτηρισμοί αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου λεξιλογίου που αντικατόπτριζε την εκτίμηση των κατοίκων της Σμύρνης για την ομορφιά και την κομψότητα. Εκτός από τα μάτια, υπήρχαν και άλλοι όροι, όπως «βεργετόστομη» για τις γυναίκες με ωραίο στόμα και γλυκιά φωνή, «σουρμαδού» για εκείνες που περιποιούνταν τον εαυτό τους, και «τσελεμπίνες» για τις αρχοντικές γυναίκες.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος «αστερομάτα» επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από το τραγούδι «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, το οποίο συμμετέχει στον ελληνικό εθνικό τελικό για τη Eurovision 2025. Το τραγούδι αυτό, με τους συναισθηματικούς του στίχους και τη μελωδική του γραμμή, έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα και θεωρείται φαβορί για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διαγωνισμό.
Ή χρήση του όρου «αστερομάτα» στο τραγούδι αυτό συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σμύρνης και τη σημασία που είχε η ομορφιά και η κομψότητα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Αυτό το λεξιλόγιο δεν ήταν απλώς περιγραφικό, αλλά αντανακλούσε τις κοινωνικές αξίες και την αισθητική της εποχής, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά που θεωρούνταν ελκυστικά και αξιέπαινα.
Ή Ελλάδα πέρασε στον τελικό!
Καλή επιτυχία Κλαυδια 🌹
Από το φβ της εξαίρετης τραγουδίστριας Μπέττυς Χαρλαύτη
Το θέμα είναι βαθειά πολιτικό και πολιτισμικό.
Κλαυδία Παπαδοπούλου: η Ελληνική συμμετοχή στην Eurovision με το τραγούδι 'Αστερομάτα'.
Τονίζω το "Ελληνική" και όχι απλώς "της Ελλάδας", πράγμα που εξηγεί εν μέρει τις επιθέσεις και την άνευ προηγουμένου λοιδωρία που δέχεται η τραγουδίστρια από σύσσωμο το Ευρω-εξαρτημένο, τεχνο-φασιστικό, ισλαμολάγνο, άφυλο και εντομοφάγο κοπάδι φερεφώνων και κατοικίδιων της Ατζέντας.
Καταρχάς η πρόκρισή της και μόνο αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι: η Ατζέντα δέχεται απανωτά πλήγματα, και ορισμένοι τρέχουν ασθμαίνοντας να αποτινάξουν από πάνω τους τη ρετσινιά της.
Εν μέρει, γράφω, διότι το πράγμα πάει ΠΟΛΥ βαθύτερα σχετικά με τα συμπλεγματικά κίνητρα των μουρλοκακομοίρηδων συκοφαντών.
Θα απαριθμίσω τις αιτίες αναλύοντας το εθνικό πρόσιμο της συμμετοχής που προανέφερα, και θα προσθέσω και μερικές άλλες.
Το τραγούδι αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη θηριωδία του τραμπούκικου Τουρκικού Καθεστώτος εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό. Και μόνο το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει υστερικό επεισόδιο στις Τουρκο-Πακιστανικές ορδές, και στους εγχώριους καθεστωτικούς προστάτες τους.
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου είναι Ελληνίδα Ποντιακής καταγωγής.
Είναι Χριστιανή Ορθόδοξη.
Είναι γυναίκα. Κανονική.
Εμφανίζεται ντυμένη, που σημαίνει ότι συμμετέχει για να τραγουδήσει - όχι για να ξεπουλήσει κώλο.
Η χορογραφία της ΔΕΝ περιλαμβάνει μουσάτους με ψηλοτάκουνα, πράσινα μαλλιά, δονητές και μαστίγια ή ελεεινά αθύρματα που δεν έχουν αποφασίσει τι είναι.
Διαθέτει αισθητική, καθώς και συγκεκριμένη πολιτισμική φυσιογνωμία.
Η φωνή της είναι έξοχη. Είναι δηλαδή ΚΑΛΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, πράγμα που προκαλεί αλεργικό σοκ στον απανθρωποποιημένο πολτό του "είμαστε όλοι ίδιοι" και στον κομπλεξισμό που μισεί οτιδήποτε χαρισματικό.
Ακόμα και η εικόνα της, σημειολογικά, εκπέμπει Ελληνισμό και πολιτισμική αξία: τα γυαλιά της, πχ, θυμίζουν τη Νάνα Μούσχουρη.
Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να πάθει καρδιακή προσβολή η "πρόεδρος" της Κομισιόν.
ΥΓ: σε ενδεχόμενη κριτική του καναπέ "γιατί συμμετέχει στο σκουπιδαριό της Eurovision" δεν θα απαντήσω, διότι η ερώτηση ακυρώνει τον εαυτό της: ο συντάκτης της ανάρτησης γιατί συμμετέχει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Αυτός που ενδεχομένως θα θέσει την ερώτηση;
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.