Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Πριν λίγους μήνες οι τράπεζες ενισχύθηκαν με 12δις και το κράτος τους εγγυήθηκε αλλά 30 δις στις πλάτες του πτωχοποιημένου ελληνικού λαού.
Δεν ξεχάσαμε ότι καρπώθηκαν το μεγαλύτερο από το χρέος των μνημονιακών συμβάσεων το όποιο θα ξεπληρώσουν οι επόμενες γενιές των εξαπατημένων Ελλήνων με αίμα και ιδρώτα.
Σήμερα αρνούνται να συνεισφέρουν με διευκολύνσεις στα πληττόμενα νοικοκυριά...
Η κυβέρνηση, απλά τους παρακαλεί να ευαισθητοποιηθούν!
Εις μάτην!!!
ΓΕΡΟΜΟΡΙΑΣ

Αρνούνται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολή της καταβολής των δόσεων των δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περιορίζονται μόνο σε ημίμετρα και με αυστηρά κριτήρια.

Την ώρα που τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν σε αναβολές πληρωμής φόρων και εισφορών, οι τράπεζες δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή ώστε να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση που φέρνει η φονική πανδημία.
Η άρνηση των τραπεζών διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την προηγούμενη εβδομάδα και την επανέλαβαν χθες στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να προβούν σε γενική αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων, για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Θα προχωρήσουν μόνο σε εξειδικευμένες ρυθμίσεις και μόνο για επιχειρήσεις, όπως διαμήνυσαν.
Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω των όποιων ρυθμίσεων, τα νοικοκυριά τα οποία έχουν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αποπληρωμής τους, για συγκεκριμένους λόγους.

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αρκετοί εξ αυτών είναι παύση εργασίας, μέχρι να δούν οι ειδικοί πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στη χώρα. Στο διάστημα αυτό, το πιθανότερο είναι να μην πληρώνονται και οι αποδοχές τους δεν πρόκειται να καλυφθούν από το όποιο επίδομα, καθώς αυτοί που πλήττονται είναι πάνω από 1.000.000.
Επίσης στη χώρα έρχεται ύφεση, η οποία θα επηρεάσει το σύνολο των εργαζομένων και των φορολογουμένων, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις.
Κι όμως, στην προοπτική αυτή, οι τράπεζες δεν προτίθενται να προβούν σε καμία διευκόλυνση για τα φυσικά πρόσωπα, ρισκάροντας με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, αφού οι περισσότεροι, δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνεια.

Ποια μέτρα δέχονται οι τράπεζες

Όπως ξεκαθάρισαν στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και είναι:
  • Η διευκόλυνση της πληρωμής των δανείων με την πληρωμή μόνο τόκων και όχι κεφαλαίου για ένα εξάμηνο.
  • Τα χρεολύσια των έξι μηνών που δεν θα πληρωθούν, θα κεφαλαιοποιηθούν και θα αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.
  • Θα αφορά μόνο επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στις 31-12-2019.  
  • Η χορήγηση νέας ρευστότητας με ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους.
  • Οι ρυθμίσεις θα είναι κατά εταιρεία και όχι γενικού χαρακτήρα, ούτε καν για κάθε κλάδο. Δηλαδή, δεν θα γίνει τετράμηνο πάγωμα της αποπληρωμής κεφαλαίου π.χ. για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά θα εξεταστεί ξεχωριστά, η περίπτωση κάθε εταιρείας, αν πρέπει να της παρασχεθεί διευκόλυνση ή όχι.

Πρώτη κατοικία

Σε ότι αφορά στην προστασία της 1ης κατοικίας, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των θεσμών προκειμένου να παρατείνει την περίοδο προστασίας.
Οι τράπεζες αντιδρούν καθώς, όπως υποστηρίζουν έχουν καταρτίσει τα πλάνα τους, με δεδομένο ότι θα λήξει η προστασία και θα διευκολύνονται οι πλειστηριασμοί και άρα και οι πιέσεις στα νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά δάνεια.
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.