Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

και πάλι , κλασικά ... εν αναμονή , του eurogroupe


Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης και ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου στο Eurogroup του Ιουνίου για το θέμα του χρέους, πέφτουν ξαφνικά στο τραπέζι σενάρια ρήξης με τους δανειστές.
Το κλίμα της επανάληψης του 2015 υπενθυμίζουν οι έμμεσες αλλά σαφείς απειλές που εκτοξεύουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι αιωρείται στον αέρα η απειλή-ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα προς τους δανειστές, αν δεν δώσουν στην κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους.
Με τις χθεσινές του δηλώσεις, σε ξένους συντάκτες, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδωσε την αφορμή στα γερμανικά μέσα να ξεκινήσουν τα σενάρια, με πρώτη την Bild.
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να στυλώσει τα πόδια, αφού στο Eurogroup της 22ης Μαΐου η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από αυτά που ήθελε για την ελάφρυνση χρέους.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναγκάστηκε να εκτεθεί λέγοντας ότι είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα, «Τόσο καλά είναι τα νέα για το χρέος -too good to be true», είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ωστόσο, το δραματικό Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο οι δανειστές -και κυρίως ο Σόιμπλε- δεν ήθελαν να ακούσουν για το ελληνικό χρέος, φαίνεται ότι σκληραίνει και την ελληνική πλευρά.Δραγασάκης: Η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρούσει τα ξένα δημοσιεύματα για στάση πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για σκλήρυνση στάσης της Ελλάδας.
Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον.
Ο κ. Δραγασάκης άσκησε, επίσης, κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε "λανθασμένες" και "μυωπικές".
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «από κάθε άποψη είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό ,το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».



ΠΗΓΗ: http://geromorias.blogspot.gr/

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.