Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Δημήτρης Μπάτσης: Τον εκτέλεσαν γιατί πρόδωσε την τάξη του

Στις 30 Μαρτίου του 1952, η Ελλάδα ξύπνησε με την είδηση ότι τα χαράματα, πριν ακόμη φέξει, εκτελέστηκαν «δια τουφεκισμού» ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Καλούμενος, ο Ηλίας Αργυριάδης και ο Δημήτρης Μπάτσης, καταδικασθέντες σε θάνατο από το τακτικό στρατοδικείο Αθηνών επί κατασκοπεία.
Ο Νίκος Μπελογιάννης στις 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ, μαζί με τρεις συντρόφους του, τονΔημήτρη Μπάτση, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο ..


«[…] Κατά τις 8 το πρωί της Κυριακής 30 του Μάρτη χτύπησε το τηλέφωνο και με ξύπνησε. Ήταν μες στην κάμαρά μου. Το σήκωσα. Ήταν η κυρία Νάζου, – γιαγιά ενός παιδικού μου φίλου.
– Τους σκότωσαν, τους σκότωσαν, μου λέει.
– Ποιους;
– Το Δημητράκη και τους άλλους, τους σκότωσαν, σκότωσαν και το Μπελογιάννη κι άλλους δυο ακόμα.»
Στις 30 Μαρτίου του 1952, η Ελλάδα ξύπνησε με την είδηση ότι τα χαράματα, πριν ακόμη φέξει, εκτελέστηκαν «δια τουφεκισμού» ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Καλούμενος, ο Ηλίας Αργυριάδης και ο Δημήτρης Μπάτσης, καταδικασθέντες σε θάνατο από το τακτικό στρατοδικείο Αθηνών επί κατασκοπεία.
Μετά την εκτέλεση τα πτώματα μένουν φρουρούμενα στον τόπο της εκτέλεσης μέχρι τις 6.45, την ώρα εκείνη τα παραλαβαίνει αυτοκίνητο του Δήμου και τα θάβουν στο Γ Νεκροταφείο χωρίς να επιτρέψουν στους δικούς τους τον «τελευταίο ασπασμό».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μπάτσης

Ο Δ. Μπάτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Ήταν γιός του βασιλόφρονος ναυάρχου Α. Μπάτση που καταγόταν από τα Ψαρά και της Αν. Πρίντεζη, από τη Σύρο. Κατά τα αναμενόμενα, φοίτησε σε καλά σχολεία, έμαθε τις ξένες γλώσσες του, σπούδασε νομικά και άνοιξε το δικηγορικό γραφείο του. Ήταν, δηλαδή, ένας εκλεκτός γόνος της άρχουσας τάξης.
Ήταν κοσμικός με ευρύτατες κοινωνικές σχέσεις, είχε παντρευτεί την κόρη του υπουργού του Λαϊκού κόμματος (βασιλικό κόμμα) με την οποία είχε χωρίσει και μετά παντρεύτηκε την κόρη βιομηχάνου την Λίλιαν.

Η Λίλιαν Μπάτση
Ως δικηγόρος είχε την «ατυχία» να έρθει σε επαφή με το μαρξισμό, να τον μελετήσει σε βάθος μόνος του και, μέσω αυτού, να μελετήσει και τις κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν μέλος της «Επιστημονικής Εταιρείας μελέτης νεοελληνικών προβλημάτων», με γενικό γραμματέα τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Ν. Κιτσίκη. Ήταν μια κίνηση αστών επιστημόνων που είχαν προσεγγίσει το ΚΚΕ και το ΕΑΜ και θα αποτελούσαν το τεχνοκρατικό δυναμικό ενός κομμουνιστικού καθεστώτος, σε περίπτωση νίκης του ΚΚΕ. Την περίοδο 1945-51 ήταν συντάκτης του μαρξιστικού επιστημονικού περιοδικού «Ανταίος»
Στις 14/11/1951 γίνεται γνωστό ότι είχαν γίνει συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ που είχαν «κατασκοπευτική» δραστηριότητα, η δραστηριότητα αυτή στηρίζεται σε ασύρματους που είχαν ανακαλυφτεί στην Γλυφάδα στην βίλα «Αύρα» Αρτέμιδος 43 και στην Καλλιθέα στο τετράγωνο των οδών Λυκούργου, Δημητρακοπούλου, Κρέμου και Μενελάου, ο εντοπισμός του ασυρμάτου στην Καλλιθέα έγινε από το αεροπλανοφόρο «Φρ Ρούσβελτ» που ήταν στο Φάληρο.
Στις 23/10/1951 η αστυνομία είχε συλλάβει τον Μπάτση στην οδό Σοφοκλέους και οι εφημερίδες της επομένης γράφανε:
«Ο φερόμενος ως εξαφανισθείς δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης διευθυντής του περιοδικού Ανταίος, συνελήφθη υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς, όπου και κρατείται. Ούτος ενέχεται εις υπόθεσιν δια την οποίαν διενεργείται ανάκρισις».
Στις 8/1/1952 ο Δ Μπάτσης μεταφέρεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου τον ανακρίνει προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός με την βοήθεια των ανώτερων αστυνομικών διευθυντών Πανόπουλου, Λιαρομάτη και Ρακιτζή, δεν κρατείται μυστικά το πρωτοφανές αυτό γεγονός της ανάκρισης από τον ίδιο τον Υπουργό, δίνεται η πληροφορία στις εφημερίδες, η κατηγορία είναι της κατασκοπίας .

Τι ζητούσαν όμως από τον Μπάτση; Οι πιέσεις από τον Πανόπουλου και Ρακιτζή έτειναν να δεχτεί ο Μπάτσης ότι είχε γίνει «συνδετικός κρίκος» στην «υπόθεση των ασυρμάτων» και στην «υπόθεση της Αεροπορίας». Τον ήθελαν να «δηλώνει» ότι καθοδηγεί την «συνωμοσία» στην Αεροπορία.
Ο Υπουργός και αστυνομικοί έδειξαν μεγάλη σκληρότητα σε ένα άνθρωπο που είχε «σπάσει».
Στις 18/1/1952 στην Ελλάδα πραγματοποιούνται συλλήψεις , κρατήσεις , εκτοπίσεις σημαντικών στελεχών της αριστεράς , όπως του Σαράφη, του Ιμβριώτη, του Γαβριηλίδη, του Μ Πρωιμάκη , του Ν Τσόχα (πρέπει να σημειωθεί ότι και οι πέντε είχαν εκλεγεί βουλευτές της ΕΔΑ και η εκλογή τους είχε ακυρωθεί) αλλά και άλλων στελεχών, ακόμα σφραγίζουν την εφημερίδα της ΕΔΑ «Δημοκρατική» και την βδομαδιάτικη «Φρουροί της Ειρήνης».

Την ίδια μέρα ο Ρέντης ανακοινώνει ότι παραπέμπονται στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών : ερήμην η εκτός Ελλάδος ηγεσία του ΚΚΕ και «κατ αντιμωλίαν» οι Ν Μπελογιάννης , Έλλη Ιωαννίδου, Μπάτσης, Αργυριάδης, Καλούμενος κλπ
Στις ανακρίσεις των κατηγορουμένων παίρνουν δραστήριο μέρος και οι Αμερικάνοι, ο Τομ Καραμπεσίνης είναι σε διαρκή επαφή με την ΚΥΠΕ και την Γεν Ασφάλεια, τους μαθαίνει δε αμερικανική «τεχνική» ανακρίσεων, των ψυχολογικών πιέσεων κλπ Ο Ρόμπερτ Ντρίσκολ παίρνει μέρος και σε βασανιστήρια. Στις; 15/2/1952 αρχίζει η δίκη στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αυτή την φορά είναι 29 οι κατηγορούμενοι, δεκάδες οι συνήγοροι υπερασπίσεως.
Σε αυτή την δίκη τραγικό πρόσωπο είναι Μπάτσης που έχει πια λυγίσει, ομολογεί και αποκηρύττει τις ιδέες του, προσπαθώντας συγχρόνως να μην κάνει κακό στους συντρόφους του.
Δεν υπάρχει ουσιαστικά κατηγορία εναντίον του, το παραδέχεται και ο διευθυντής της Αστυνομίας Πανόπουλος, ο Μπάτσης δεν ήξερε τίποτε για τους ασυρμάτους και το μόνο γεγονός είναι ότι πήρε χρήματα από το ΚΚΕ μέσω ενός ναυτικού και τα παρέδωσε σε μια συγκατηγορούμενή του.
Η ζωή του νεαρού νομικού-οικονομολόγου κρίνεται όχι για το τι έκανε πριν την σύλληψή του, αλλά τι είπε και τι «έδωσε» μετά την σύλληψή του.
Ο Ρέντης και ο Πανόπουλος είχαν υποσχεθεί στους συνηγόρους του και στην γυναίκα του Λίλιαν ότι δεν θα εκτελεστεί αν βοηθήσει την ανάκριση (επιστολή του συνηγόρου του Μπάτση , Παν Παπανικολάου στην εφημερίδα «Ακρόπολη» την 13/12/1972).
Στις 21 Φεβρουαρίου καταθέτει ο διευθυντής της Αστυνομίας Πανόπουλος. Ελάχιστοι είναι οι μάρτυρες υπερασπίσεως, ένας από αυτούς ήταν ο καθηγητής ΑΣΟΕΕ Δ Καλλιτσούνης, που μιλά εγκωμιαστικά για τον επιστήμονα Μπάτση.
Δραματική είναι η απολογία του Δ. Μπάτση λέει ότι πίστευε όσα του έλεγαν ο Πλουμπίδης και η Ιωαννίδου, ότι δηλαδή το ΚΚΕ ζητούσε ειρήνευση και ανασυγκρότηση της χώρας, και ότι τα λεφτά που ερχόντουσαν από το εξωτερικό για αυτό τον σκοπό ερχόντουσαν, τέλος είπε ότι δεν φανταζόταν ότι γινόταν κατασκοπία, αρνείται ότι είναι οικονομικός διαχειριστής του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και παραδέχεται ότι τρεις φορές πήρε και μετέφερε χρήματα, για να αποδείξει ότι η μεταμέλεια του είναι αληθινή προσφέρεται να πολεμήσει στην Κορέα .
Στις 29/2/1952 αγορεύουν οι συνήγοροι. Στις 1/3/1952 εκδίδεται η απόφαση 8 σε θάνατο (μεταξύ αυτών και Μπάτσης), 4 σε ισόβια, 2 σε 20 χρόνια φυλακή, 4 σε 15 χρόνια, 2 σε 10 χρόνια, 2 σε ένα χρόνο και 7 απαλλάσσονται.

Τα ανάκτορα ήθελαν να «δοθεί ένα μάθημα» σε όλους εκείνους που προερχόντουσαν από την καλή κοινωνία, έτσι σκεφτόντουσαν για την υπόθεση Χρυσικόπουλου (που οδηγήθηκε σε εκτέλεση) έτσι σκεφτόντουσαν για την υπόθεση του εμπόρου Κατραμάνου που παρ ολίγο να εκτελεστεί και με τον ίδιο τρόπο ενεργούσαν και για την υπόθεση του Μπάτση, αρχή που εφαρμοζόταν ήταν «εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια».
Η Λίλιαν ήταν σίγουρη ότι ο άνδρας της θα αθωωνόταν, διότι είχε πάρει υποσχέσεις από υψηλά πρόσωπα, η αναγγελία της καταδίκης την οδηγεί σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Ο ναύαρχος εα πατέρας του, άνθρωπος που κυνηγήθηκε από του βενιζελικούς για τα φιλοβασιλικά του πιστεύω, μέχρι την στιγμή της απόφασης κράτησε μια ψυχρή αξιοπρέπεια του παλιού στρατιωτικού, τώρα όμως πάει στον Παύλο και ο Παύλος……. Αρνείται να τον δεχτεί.
Με πληροφορίες από: http://proletariates.blogspot.gr


Ο Δ. Μπάτσης έχει αστικές καταβολές. Γιος βασιλόφρονα ναύαρχου, θα παντρευτεί την κόρη υπουργού του Λαϊκού Κόμματος (προσκείμενου στον βασιλιά) την οποία θα χωρίσει και θα παντρευτεί στη συνέχεια την κόρη ενός βιομηχάνου. Όπως και πολλοί άλλοι της αστικής τάξης τότε, θα προσχωρήσει επί γερμανικής κατοχής στην αντίσταση και θα ενταχθεί στο ΕΑΜ. Μετέπειτα θα συμμετέχει στην ίδρυση της Επιστημονικής Ανασυγκρότησης (ΕΠ.ΑΝ.) μαζί με άλλους επιστήμονες (ο πρύτανης του ΕΜΠ Κυζίκης κλπ). Είχε σπουδάσει οικονομικά και νομικά, είναι κοσμικός, δημοσιογραφεί (εκδότης του περιοδικού Ανταίος) αλλά δεν έχει καμιά σχέση με κατασκοπεία (ασύρματους κλπ), κατηγορία με την οποία συνελήφθη και καταδικάστηκε. 
Και βέβαια, εκείνη την εποχή (1952), αν και κυβέρνηση Πλαστήρα!, δηλ. Κέντρου, Παπανδρέου (παππού) κλπ!, ο πράκτορας της CIA J. Karamesinis, αλώνιζε έκανε ότι ήθελε στην Ελλάδα.
[4] Το πρόβλημα ήταν ότι στο βιβλίο του «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», είχε αποκαλύψει την εκποίηση ελληνικών εδαφών, ποταμών, λιμνών σε αμερικάνικες εταιρείες με την μυστική Συμφωνία Κ ο ύ π ε ρ. Η σύμβαση αυτή συνομολογήθηκε επί Μεταξά το '40 και είχε διάρκεια 70 ετών, δηλ. ως το 2010. Τίποτα τυχαίο!, ήταν ακριβώς τότε που το άθλιο ξ ε π ο υ λ η τ ά ρ ι της οικογένειας Π α π α ν δ ρ έ ο υ πήγε στο Καστελόριζο να εξαγγεί λει την ένταξη της Ελλάδος στα μνημόνια και ξανά υπό καθεστώς ξένης εξάρτησης και κατοχής υποθηκεύοντας όχι πλέον νερά και λίμνες αλλά τα θαλάσσια ενεργειακά αποθέματα της χώρας.


Υ.Γ (1) . το παρόν κείμενο είναι αναδημοσίευση του αντίστοιχου περσινού και προπέρσινου με προσθήκες και διευκρινήσεις.
Υ.Γ. (2) Ως οικονομολόγος που είμαι και για τους ίδιους λόγους που ο Δ. Μπάτσης θέλησε να δώσει μια νέα πνοή αντίληψης περί των δικαίων της Ελλάδος, έκανα προ 4ετίας μια έρευνα σχετικά με τα Κατοχικά Δάνεια που οφείλει η Γερμανία. Εξέδωσα βιβλίο, έκανα παρουσιάσεις, εκπομπές κλπ αλλά ματαίως! Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
400 δισεκ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα και κανενός δεν ιδρώνει τ' αυτί του! Τουλάχιστον εμένα δεν με κατηγόρησαν ακόμα με το Ν. 509/1947 …περί διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους!

ΠΗΓΗ:http://www.mplokia.gr,  Dionisis Liaros., 
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.