Ποιο είναι το δεύτερο ιστορικά κόμμα στην Ελλάδα;
Ποιος αρχηγός κόμματος* μετά τη Χούντα, ξαναμπήκε στη φυλακή με τη μεταπολίτευση;
Γιώργος Τασιόπουλος
Πρώτη εκδήλωση για τα 70χρονα του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας.
"70 χρόνια αγώνες με το Ευαγγέλιο κατά της τυραννίας και της κοινωνικής αδικίας"
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους κοιμηθέντες αδελφούς του κινήματος. Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου 2006 εκοιμήθη ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος Νικόλαος Ψαρουδάκης, δάσκαλος, νομικός.
Ομιλητές ο Άγγελος Καλογερόπουλος εκπαιδευτικός,
ο Διευθυντής της Χριστιανικής, Κωνσταντίνος Μπλάθρας θεολόγος , δημοσιογράφος και σκηνοθέτης
και ο Πρόεδρος του κινήματος Γιάννης Ζερβός, δικηγόρος.
Πριν 70 χρόνια, το Μάιο του 1953, εκυκλοφόρησε η εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ' και στις 29 Νοεμβρίου του ίδιου έτους έγινε η ίδρυση του κινήματος της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η Χριστιανική Δημοκρατία είναι το δεύτερο αρχαιότερο κόμμα μετά το ΚΚΕ και η εφημερίδα από τις παλαιότερες ιστορικές εφημερίδες καθώς χωρίς διακοπή εκδίδεται για 70 χρόνια*.
Ο Νίκος Ψαρουδάκης, στη μεταπολεμική εμφυλιακή διαμάχη και το διχαστικό δίλημμα δεξιάς αριστεράς, κατήγγειλε την υλιστική προέλευση και των δύο πόλων αναζητώντας τον τρίτο δρόμο μέσα από το κοινωνικό μήνυμα του χριστιανικού Ευαγγελίου ιδρύοντας τη Χριστιανική Δημοκρατία
Πρόσφατα από το κίνημα εκδόθηκε το βιβλίο - αφιέρωμα στον χριστιανο-κοινωνιστή επαναστάτη Μαρίνο Αντύπα, "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, Ο επαναστάτης της αγάπης", συγγραφέας ο Ηρακλής Κανακάκης.
__________
*Η εφημερίδα βίαια έκλεισε από τη χούντα λόγω των αντιδικτατορικών κειμένων της και ο πρόεδρος - ιδρυτής εστάλη στην εξορία.
Η λειτουργία της Χριστιανικής Δημοκρατίας απαγορεύτηκε όπως και των άλλων κομμάτων και η έκδοση της εφημερίδας σταμάτησε λόγω της προληπτικής λογοκρισίας, καθεστώς που δεν αποδέχτηκαν ο Ψαρουδάκης και οι συνεργάτες του.
*Ὁ Ψαρουδάκης εξαρχής αντιτάχθηκε στη Δικτατορία επικρίνοντας το 1ο δικτατορικό «Σύνταγμα» του 1968, με το βιβλίο "Κριτική του Συντάγματος υπό το Φως του Χριστιανισμού".
Με την άρση της προληπτικής λογοκρισίας από τον Ιανουάριο του 1970, επανεκδόθηκε η εφημερίδα με τον τίτλο «Χριστιανική» και συνέχισε την έκδοσή της μέχρι τον Δεκέμβριο του 1973. Η αντιδικτατορική της αρθρογραφία και η στήριξη και η εκτενής δημοσιογραφική κάλυψη που παρείχε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, είχε ως αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται από τις αρχές εμπόδια και διώξεις στην κυκλοφορία της, αλλά ταυτόχρονα στην αύξηση της δημοφιλίας και της κυκλοφορίας της. Τον Ιούνιο του 1973 ο Ψαρουδάκης με το πρωτοσέλιδο άρθρο του "Για ποια Δημοκρατία μιλάτε κ. Παπαδόπουλε; " καταδίκασε την μονομερή μεταβολή του πολιτεύματος από την κυβέρνηση της δικτατορίας.
Στις 5 Ιουλίου 1973 με το πρωτοσέλιδο "Όχι στη δικτατορική πρόκληση" κάλεσε σε ψήφο "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα που προκήρυξε η δικτατορία.
Καταδίκασε όλο και πιο έντονα την απόπειρα του δικτατορικού καθεστώτος να νομιμοποιηθεί πολιτικά, με σταθερό αίτημα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Μετά την πτώση του Παπαδόπουλου, η "Χριστιανική" κυκλοφόρησε για τελευταία φορά επί δικτατορίας στις 5 Δεκεμβρίου 1973, με πρωτοσέλιδο άρθρο του Νίκου Ψαρουδάκη με τίτλο «Ο τύραννος έπεσε, να πέσει και η τυραννία».
Το δικτατορικό καθεστώς απέστειλε κλιμάκιο της Στρατιωτικής Αστυνομίας (ΕΣΑ) που έκλεισε με αλυσίδες τα γραφεία της εφημερίδας στις 8 Δεκεμβρίου, χωρίς δικαστική απόφαση.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 1974, ο Ψαρουδάκης εξορίστηκε στη Γυάρο, απ' όπου επέστρεψε με την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Στις 26 Ιουλίου 1974 ξανακυκλοφόρησε η "Χριστιανική"¨.
Ο Νίκος Ψαρουδάκης μετά τη Χούντα, ξαναμπήκε στη φυλακή με τη μεταπολίτευση διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Αρείου Πάγου να χαρακτηρίσει το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, ως στιγμιαίο και όχι ως διαρκές, με συνέπεια να μη λογοδοτήσουν στην αστική “δικαιοσύνη, όλοι όσοι στήριξαν από θέση εξουσίας, την δικτατορία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.