Του Βασίλη Ασημακόπουλου
Ο Δημήτρης Λιβιεράτος, υπήρξε μια εξαιρετική περίπτωση, αγωνιστή, επαναστάτη, διανοούμενου, του εργατικού κινήματος και των εθνικοαπελευθρωτικών-αντιαποικιακών αγώνων.
Σταθερά ενταγμένος στην τροτσκιστική αριστερά. Μετείχε από τα μαθητικά του χρόνια στην αντίσταση στα χρόνια της κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, στη μεγάλη απεργία-διαδηλώσεις του Μαρτίου 1943 που πέτυχε να ακυρώσει την επιστράτευση, στη συνέχεια στα Δεκεμβριανά, στο εργατικό-συνδικαλιστικό - δημοκρατικό κίνημα στα μετεμφυλιακά χρόνια, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού της Αλγερίας, στο αντιδικτατορικό κίνημα την περίοδο της χούντας.
Συνδέθηκε με το ΠΑΚ και ειδικότερα τις οργανώσεις της Δυτ. Γερμανίας μετέχοντας στα σεμινάρια που οργάνωνε με ιδιαίτερη επιμέλεια ο Δαμιανός Βασιλειάδης. Η μπροσούρα Περί Σοσιαλισμού, που κυκλοφόρησε στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, την πρώτη διετία της μεταπολίτευσης, ήταν απομαγνητοφωνημένο κείμενο της διάλεξης του Λιβιεράτου στο σεμινάριο Φίλων ΠΑΚ Δυτ. Γερμανίας, τον Μάρτιο 1974.
Ο Λιβιεράτος και οι σύντροφοί του (Δαλαβάγκας, Κωστόπουλος, Γκρινιάτσος κα) θα συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ με την ίδρυσή του και θα αποτελέσουν το ένα (φιλοπαμπλικό) από τα τρία τροτσκιστικά ρεύματα (τα άλλα δύο ήταν η Εργατική Δημοκρατία και η Ομάδα Εργατών) που εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Λιβιεράτος θα είναι μέλος του ΕΓ. Ως υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ) θα επιμεληθεί πολλών εκδόσεων που θα κυκλοφορήσουν από το ΚΕΜΕΔΙΑ την περίοδο 1974-1976, συμβάλλοντας στη διαδικασία αυτομόρφωσης των μελών του νέου τότε κινήματος.
Η φιλοπαμπλική ομάδα του Λιβιεράτου, θα προτείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου τη μέθοδο της αυτοοργάνωσης για τη συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα υιοθετήσει ο Α.Π. Από τον Σεπτέμβριο 1974 μέχρι τον Μάρτιο 1975, σε συνθήκες έντονης πολιτικοποίησης και πλατιάς κίνησης των μαζών, θα συγκροτηθούν 400-500 Επιτροπές Πρωτοβουλίας σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα αποτελέσουν τις βάσεις για την εκρηκτική πολιτικο-οργανωτική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια.
Ο Λιβιεράτος και οι σύντροφοί του θα αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 1976, διαφωνώντας με την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι το κίνημα γίνεται γραφειοκρατικό κόμμα. Θα συγκροτήσουν τον Πολιτικό Σύνδεσμο-3η Σεπτέμβρη.
Την ατμόσφαιρα της περιόδου 1974-1976, αποτυπώνει ο Λιβιεράτος στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 3-9-2014, με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Στις τοπικές του ΠΑΣΟΚ είχαν στον τοίχο μαζί Βελουχιώτη, Βενιζέλο και Λένιν». Στο τέλος παραθέτω τη συνέντευξη.
Παρέμεινε όλα τα χρόνια της ζωής του πολύ ενεργός πολιτικά και συγγραφικά. Έχει γράψει βιβλία για το εργατικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα, για τα συνέδρια της ΓΣΕΕ, την Αλγερινή Επανάσταση, για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, για τον Παντελή Πουλιόπουλο, για τον Ιούλη του 1965 (με τον Γιώργο Καραμπελιά) και πολλά άλλα
Τον Μάρτιο 2009, η συλλογικότητα Νέος Αγωνιστής, μαζί με την επιτροπή αγωνιστών ΠΑΚ, θα κάνουμε μια εκδήλωση στο Δημαρχείο της Καισαριανής και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δημήτρης Λιβιεράτος.
Τον Ιούνιο 2014, είχα τη χαρά να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη στο πλαίσιο της διδακτορικής μου έρευνας. Έτσι τον επισκέφθηκα, ένα πρωί, στο σπίτι του στα Πετράλωνα, παρουσία και του Δημήτρη Κατσορίδα. Ήταν γλυκύτατος και αισιόδοξος άνθρωπος. Πέραν των σημαντικών σημείων που μου εξιστόρησε, μου έδωσε και πολύ χρήσιμες συμβουλές μεθοδολογικού χαρακτήρα. Διατηρούσε σημαντικό αρχειακό υλικό.
Είχε μύθο, ο Δημήτρης Λιβιεράτος, με την πολύ θετική έννοια.
Ελαφρύ το χώρα
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Λιβιεράτου στην ΕφΣυν, στις 3-9-2014:
Δημήτρης Λιβιεράτος: Όταν Γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα Ήταν Έτοιμη να το δεχτεί.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.