Σάββατο 13 Μαΐου 2023

ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ




Γιώργος Τασιόπουλος 


Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Χειμάρρα


Ο Έντι Ράμα είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα στις 20-21 Μαρτίου.
Η επίσκεψη παρότι δεν ήταν επίσημη, καθώς είχε σκοπό να ανοίξει την έκθεση ζωγραφικής του στην Αθήνα, δεν έχασε την ευκαιρία να συναντήσει την ελληνική πολιτική τάξη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε μαζί του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια από τις καλύτερες φάσεις στις σχέσεις των δύο μερών.

Θα περίμενε κανείς ως αποτέλεσμα της θερμής συνάντησης, της φιλοξενίας του φιλότεχνου Αλβανού πρωθυπουργού, να επιλυθεί η εκκρεμής διαφορά για την χάραξη ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.  Υπενθυμίζεται ότι το 2009 το ζήτημα ναυάγησε όταν τα Τίρανα υποχώρησαν έπειτα από επίκληση κάποιου συνταγματικού κωλύματος, το οποίο –με διάφορους τρόπους– εξακολουθεί να υφίσταται.  Γράφτηκε ότι ήταν απόφαση του Έντι Ράμα και μετά από τουρκική παρέμβαση.

Και ξαφνικά, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία  και μια βδομάδα πριν της ελληνικές βουλευτικές εκλογές η πρόκληση από τον "φίλο" Αλβανό πρωθυπουργό. 

Άτομα με πολιτικά κυριολεκτικά αρπάζουν μέσα στη νύχτα χωρίς διατυπώσεις από τον δρόμο
στα Σπίλα της Χιμάρας τον υποψήφιο δήμαρχο Χιμαραίων της Ομόνοιας, Διονύσιο – Φρέντη Μπελέρη και τον τέως Αντιπρόεδρο της Ένωσης Χιμαριωτών, τέως πρόεδρο της Νεολαίας Χιμαριωτών Αθηνών Παντελή Κοκαβέση με την κατηγορία ότι διαπράττουν: “αντιαλβανικές ενέργειες”.
 
Ο Ράμα ενδέχεται να εκνευρίστηκε καθώς νωρίτερα το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του για την πόλωση του κλίματος στη περιοχή.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ  ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ* ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΧΟΣ...


Στις (ταραγμένες συνήθως) ελληνο-αλβανικές σχέσεις, κομβικό ρόλο παίζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ μειονότητα (Κοινότητα) εντός της Αλβανίας και ιδιαίτερα,η ίδια η επαρχία της Χιμάρας ((Χειμάρρας)..

1. Γιατί μεταπολεμικά, το καθεστώς Χότζα, αφαίρεσε από τα τελευταία χωριά της Χιμάρας το δικαίωμα του να ανήκουν στη “μειονοτική ζώνη”,

2. Γιατί η επαρχία της Χιμάρας είναι μια κατ’ εξοχήν παραλιακή περιοχή, όπου ενωμένη με την υπόλοιπη παραλιακή (“μειονοτική”) περιοχή προς το νότο, καταλαμβάνουν το 1/3 της ακτογραμμής του αλβανικού κράτους.

3. Γιατί ένας ασφαλής τρόπος αφομοίωσης είναι, η κατοχή της γης, η συρρίκνωση του αυτόχθονα και ιστορικού πληθυσμού μέσω του εποικισμού και της μετανάστευσης, η ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, η υφαρπαγή των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα κλπ.

Η Χιμάρα, πάντα αντιμετωπίζονταν εχθρικά από τις δομές του αλβανικού κράτους. Αρχικά με τρόπο ενστικτώδη και βίαιο, ενώ με την διοίκηση Ράμα, το ίδιο ανήθικα αλλά κεντρικά σχεδιασμένα.

Η Χιμάρα κρατάει τα σκήπτρα της επικαιρότητας.

 Όχι γιατί  εκεί σκοτώνονται και δέρνονται, γιατί επιμένουν να μιλούν την γλώσσα τους. 

Όχι γιατί εκεί επιμένουν να σηκώνουν τη γαλανόλευκη ακόμα και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

 Όχι γιατί εκεί τιμούν τις παραδόσεις τους. 

Όχι γιατι εκεί οι ίδιοι οι Χιμαραίοι διακηρύσσουν την καταγωγή και τη συνείδησή τους. Μα γιατί εκεί επιμένουν να αντιστέκονται. 

Γιατί εκεί επιμένουν να μη θέλουν να μετατραπούν σε θλιβερούς ιθαγενείς που τους ξεγελάνε οι αποικιοκράτες με καθρεφτάκια και χάντρες.

Στη Χειμάρρα μόνο από όλη τη γειτονική χώρα η αλβανική κυβέρνηση εντοπίζει και  κατεδαφίζει “αυθαίρετα” . “Αυθαίρετα” που τυχαίνει να ανήκουν μόνον στους Έλληνες ντόπιους. “Αυθαίρετα” που κάποια απο αυτά είναι χτισμένα πριν τη δημιουργία του αλβανικού κράτους, και κυρίως “αυθαίρετα” γιατί αυτό το κράτος των Τιράνων αρνείται να χορηγήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας που υποχρεούται. Και αυτό διότι όταν η ιδιωτική περιουσία περιήλθε αναγκαστικά στις κολεκτίβες του Χότζα, στα καταστατικά τους υπήρχε η πρόβλεψη, σε περίπτωση διάλυσής τους, την επιστροφή των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους.

Όμως τα σχέδια αναπλάσεων δεν έχουν πάντα αγαθό σκοπό.  Η “ανάπλαση” στο κέντρο της Χιμάρας, στοχεύει την κατεδάφιση μικρών κτηρίων ή επιχειρήσεων ντόπιων και φυσικά την προστασία των πολυκατοικιών όπου διαμένουν κυρίως οι έποικοι και οι οποίες κτίστηκαν σε μια άλλη “ανάπλαση” που έγινε από το καθεστώς Χότζα, πριν από μισό περίπου αιώνα και με θύματα πάλι οικίες ντόπιων (αλλά και μνημείων του παρελθόντος).

 Η ανάπλαση εκτός κέντρου είναι πιο ωμή σε βάρος των ντόπιων: πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας, του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, άτομα με σκοτεινό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, με αθέμητα μέσα, καταπατούν ιδιοκτησίες και χτίζουν. Χτίζουν από βίλες μέχρι “τουριστικά” συγκροτήματα μαζικής υποδοχής εποίκων: στον Δραλέο, τον Περίβολο, τον Άγιο Θεόδωρο, το Γιάλι (Αιγιαλός), το Κηπαρό κ.ά.

Γιατί αυτός είναι ο στόχος τους. Ο ντόπιος πληθυσμός, περιθωριοποιημένος και βουβός. Ο ντόπιος ξένος στον τόπο του και ο ξένος, αφέντης! 

Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΗ...


Τα γεγονότα δεικνύουν την αποτυχημένη πολιτική της Ελλάδας έναντι της γειτονικής χώρας.
Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή, έχει χρέος ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ να προστατεύσει τα δικαιώματα της αναγνωρισμένης με διεθνείς συνθήκες εθνικής μειονότητας.
Η Αλβανία έχοντας τις πλάτες των κοινών μας συμμάχων ΗΠΑ ονειρεύεται τη δική της Μεγάλη Ιδέα, την προσάρτηση γειτονικών περιοχών για τη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας.

 Η Ελλάδα θα πρέπει να καταστήσει με σαφήνεια στην ίδια και τους συμμάχους τα δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή όπως απορρέουν από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες.

*Στο κείμενο αντλήθηκαν πληροφορίες για τη Χειμάρρα από παλαιότερη δημοσίευση του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές στην Α' Αθήνας με την Πολιτική Πρωτοβουλία.

ΠΗΓΗ - Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.