Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Κυκλοφορεί το Σάββατο η Ρήξη Ιανουαρίου

Ρήξη Ιανουαρίου 2022 | Φύλλο 174

Το 1922 και η Μεγάλη Ιδέα – Τουρκική Στοχοθεσία και εσωτερική Υπονόμευση 
Οι Υπερδομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Ο Στάθης Καλύβας και το 1821

Στη Ρήξη που κυκλοφορεί:

Ο Γιώργος Καραμπελιάς καταπιάνεται με την επέτειο μνήμης 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή γράφοντας στο εισαγωγικό του σημείωμα Το 1922 και η Μεγάλη Ιδέα: «Το αντιθετικό δίπολο τουρκικός επεκτατισμός-ελληνική αντίσταση που διαμορφώνεται από τη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071 δεν θα εξαλειφθεί παρά μόνον εάν σιγήσει κάποτε ο τουρκικός επεκτατισμός, από την αντίστασή μας και με την απελευθέρωση των υπόδουλων λαών, των Κούρδων κατ’ εξοχήν, ή εάν σβήσει κάθε Αντίσταση και εξαφανιστούμε».

Στο κεντρικό αφιέρωμα της εφημερίδας, ο Τάσος Χατζηαναστασίου ανασκευάζει τις θέσεις που παρουσιάζει ο Στάθης Καλύβας στην εθνοαποδομητική σειρά του ΣΚΑΙ «Καταστροφές και θρίαμβοι». 

Στο κύριο άρθρο, ο Γιάννης Ξένος παρουσιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών και την αντεπίθεση του «κατευναστικού μπλοκ» στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης πρόσφατα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις Κυπριακές Εκλογές, και μιλάει στην Ρήξη για την ανάγκη του κυπριακού ελληνισμού να υπερβεί την παγίδα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς που συνταράσσει το κυπριακό πολιτικό σκηνικό κ.ά.

Η «Επιτροπή Αγώνα Λέσβου» και ο Γιάννης Σιδεράτος της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, παρουσιάζουν τον αγώνα και τα επιχειρήματα των κατοίκων ενάντια στην δημιουργία υπερδομών στα νησιά τους.  

Γιώργος Ρακκάς γράφει για την απόπειρα ενός κύκλου διανοουμένων να προωθήσει μια εθνομηδενιστική στρατηγική στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Παναγιώτης Χούπας γράφει για την πορεία της πανδημίας, έπειτα από την «μετάλλαξη Όμικρον».

Ο Νίκος Ντάσιος για τις εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από το αμερικανικό non paper για τον EastMed.

Οι Νικόλας Δημητριάδης και ο Μανώλης Εγγλέζος-Δεληγιαννάκης σχολιάζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου, παρουσιάζει το ζήτημα που τέθηκε με την πανδημία και την λειτουργία των σχολείων.

Στις διεθνείς εξελίξεις:

Φιλοξενείται κείμενο της Amberin Zaman, για τα γεγονότα στο Καζακστάν και το πώς οι εξελίξεις συνιστούν ήττα για την τουρκική πολιτική.

Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος γράφει για τις πρώτες ημέρες της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην Γερμανία.

Ο Αντώνης Σπυρόπουλος παρουσιάζει το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», και του «υβριδικού εργαζόμενου» που μεταβάλει το εργασιακό μοντέλο σα συνέπεια της πανδημίας.

Ο Αναστάσης Μπαλτατζής παρουσιάζει την γαλλογερμανική κόντρα σε επίπεδο ΕΕ για τις κατευθύνσεις που καλείται να πάρει η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.

Στις σελίδες των ιδεών, της ιστορίας και του πολιτισμού

Ο Σωτήρης Κύρμπας, παρουσιάζει την υπόθεση Τζόκοβιτς και κυρίως την αθέατη των μεγάλων συμφερόντων που συγκρούονται γύρω από το αυστραλιανό Open.

Στράτος Μεϊντανόπουλος ανασκευάζει την εντύπωση που έχουμε ότι οι άνθρωποι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι η γη είναι… επίπεδη.

Ο Χρήστος Κλειώσης γράφει για την συμβολή της τοπικής ιστορίας στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης.

Ο Απόστολος Κόντας, για την δημογραφική αποψίλωση της ελληνικής περιφέρειας.

Ο Γιάννης Κιουλέκας, για τον προσφυγικό ελληνισμό 100 χρόνια μετά το 1922, και τον αγώνα του για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ο Σπύρος Κουτρούλης, επιστρέφει στα Κρυμμένα Ημερολόγια του Ίωνα Δραγούμη.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης γράφει για την Νίνα Ασίμοβα, μια από τις κύριες μπαλαρίνες των μπαλέτων Κίροβ που κατέληξε στα Γκούλαγκ.

Ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας, στο cine Ρήξη, παρουσιάζει τις ταινίες Πίτσα Γλυκόριζα του Πόλ Τόμας Άντερσον και Τι Βλέπουμε όταν Κοιτάμε τον ουρανό.

Ο Δημήτρης Γιαννάτος γράφει στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας για το βιβλίο του Ματιέ Μποκ ΚοτέΦυλετιστική Επανάσταση.




ΠΗΓΗ: 

ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.