Συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να έχει στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχε, μαζί με τον Ερντογάν και την πρόεδρο της Κομισιόν. Μια τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε στον απόηχο της “επίθεσης φιλίας” που έχει εξαπολύσεις τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα, τονίζοντας διαρκώς, ότι επιθυμεί την βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται «για διάλογο με την Τουρκία», αφού πρώτα χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνομιλία ΜΕ ΤΟΝ Ερντογάν, στην οποία συμμετείχε μαζί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία είπε χαρακτηριστικά», προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, για να συνεχίσει «την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο».
Νωρίτερα και η πρόεδρος της Κομισιόν, σε ανάρτησή της, είχε κάνει λόγο για μια «καλή ανταλλαγή απόψεων» με τον Ερντογάν, αναφερόμενη στο κλίμα που επικράτησε κατά την τηλεδιάσκεψη. «Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση με την Covid 19, την οικονομική ανάκαμψη και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2020» σημείωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αλωνίζει στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρότινος έκανε μαθήματα και συστάσεις στους Ευρωπαίους, τόνισε ότι «η Τουρκία το μέλλον της το βλέπει στην Ευρώπη» και ότι η ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία. Έθεσε βεβαίως, ως βασικό θέμα στη συζήτηση την επικαιροποίηση της Κοινής Δήλωσης για το μεταναστευτικό, ζητώντας μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, καθώς και τα θέματα της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Για όλα τα αρνητικά έριξε όμως το βάρος στην Ελλάδα, όπως έκανε πριν δύο ημέρες και ο Τσαβούσογλου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Λισαβόνα. Μια επίσκεψη που συνέπεσε με τις πρώτες ημέρες ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία. Ο Ερντογάν ανέβασε βέβαια τους τόνους, σε σχέση με τον υπουργό του, και την ώρα που η φον ντερ Λάιεν και ο Μπορέλ μιλούσαν για «καλή ανταλλαγή απόψεων», εκείνος βάφτιζε «καπρίτσια» τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ερντογάν είπε ότι «από τα καπρίτσια κάποιων μελών της ΕΕ, αλλά και λόγω των τεχνιτών προβλημάτων τα οποία δημιούργησαν, το 2020 δεν το εκμεταλλευτήκαμε θετικά για τις σχέσεις μας με την ΕΕ». Έβγαλε δηλαδή, για άλλη μία φορά, φταίχτες την Αθήνα και την Κύπρο, φωτογραφίζοντας παραλλήλως και τη Γαλλία ως υπεύθυνη για τα εμπόδια που προέκυψαν στην προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Κλάψες και απειλές
Εμμένοντας στις γνωστές θέσεις του, ο Ερντογάν εμφάνισε και πάλι την Άγκυρα ως θύμα, που αδικείται από τις πολιτικές ευρωπαϊκών κρατών και έφτασε στο σημείο να ζητήσει να σταματήσουν οι αποκλεισμοί, αλλά και οι δηλώσεις και οι πράξεις που στέφονται κατά της Τουρκίας, η οποία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Σε αυτό το σημείο τόνισε μάλιστα, ότι θεωρεί ως ένα θετικό βήμα το να ξεκινήσουν οι τακτικές σύνοδοι κορυφής Τουρκίας-EE, αλλά και οι επαφές μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.
Ο Ερντογάν βάφτισε βέβαια, ως “αποκλεισμούς” την άσκηση από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και ως “εχθρικές προς την Τουρκία πράξεις” τις ελληνικές, κυπριακές και ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην καταπάτηση από την Άγκυρα βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.