"Αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ… Η Ευρώπη βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού, λέει, και πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται στρατηγικά ως γεωπολιτική δύναμη διαφορετικά δεν θα έχουμε πλέον τον έλεγχο του πεπρωμένου μας."
Η συνέντευξη του Προέδρου της Γαλλίας στο περιοδικό «Economist» έφερε στο προσκήνιο τις σοβαρές αντιθέσεις που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι «δοκιμάζονται» όλο και περισσότερο οι διεθνείς ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ.
«Αυτό που σήμερα βιώνουμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ασκώντας έντονη κριτική στη στάση μελών του ΝΑΤΟ με πρώτες τις ΗΠΑ, για τις οποίες ανέφερε ότι παραμένουν «ο μεγάλος μας σύμμαχος» αλλά «κοιτάζουν και αλλού», προς «την Κίνα», αλλά και ότι πλέον δεν συμμερίζονται «την ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου».
Πρέπει «τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να πιστεύει στο άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ (που προβλέπει ότι αν ένα κράτος - μέλος δεχτεί επίθεση τα άλλα μέλη το στηρίζουν στρατιωτικά), απάντησε «δεν ξέρω» και αμφισβητώντας ουσιαστικά ανοιχτά τον σημερινό βαθμό συνοχής των μελών του ΝΑΤΟ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα τη συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση...». Εστιάζοντας συνολικά στους όρους συνεργασίας των μελών του ΝΑΤΟ, επανέφερε διαφωνίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία. «Δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα εταίροι (από το ΝΑΤΟ) στο ίδιο μέρος του κόσμου και δεν υπάρχει κανένας συντονισμός για οποιαδήποτε στρατηγική λήψης αποφάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους. Κανένας... Από στρατηγικής και πολιτικής άποψης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό συνιστά πρόβλημα, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα...».
Θυμίζουμε ότι και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Μακρόν είχε επίσης «διαμαρτυρηθεί» επειδή έμαθε μέσω «tweet» για τις επιλογές Ουάσιγκτον και Αγκυρας στη Συρία, τις οποίες χαρακτηρίζει «σοβαρό λάθος της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή», που «αποδυναμώνει σε βάθος χρόνου την αξιοπιστία μας (σ.σ. του ΝΑΤΟ) για να μπορούμε να βρούμε εταίρους στο πεδίο των μαχών», που «αμφισβητεί τη λειτουργία του ΝΑΤΟ». Ενώ, αναφερόμενος σε ευρύτερα συμπεράσματα που εξάγονται από τις εξελίξεις στη Συρία, είχε υπερασπιστεί την ανάγκη να δυναμώσει η «κυριαρχία της ΕΕ», αφού «πρόκειται για το πώς θα κάνουμε επιλογές μόνοι μας για το μέλλον μας, πώς θα σχεδιάσουμε το μέλλον μας και πώς θα αποφασίσουμε ότι δεν είμαστε υποτελείς ούτε της Κίνας ούτε των ΗΠΑ».
Μιλώντας αυτήν τη φορά στον «Economist», ο Μακρόν εξήγησε ότι το γαλλικό κεφάλαιο προβληματίζεται ευρύτερα για τις ισορροπίες εντός ΝΑΤΟ και το πώς / αν αυτές εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα στρατηγικά του συμφέροντα: «Ο Πρόεδρος Τραμπ, στον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό, θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως ένα "εμπορικό σχέδιο". Κατά τη γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία (όμως) δεν έχει υπογράψει γι΄ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Μακρόν επέμεινε ότι είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει να ενεργεί στη Μέση Ανατολή ως «ο μικρότερος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επιχειρηματολογώντας, ακόμα μια φορά, για την ανάγκη να δυναμώσει η «Ευρώπη της άμυνας» και να αποκτήσει η ΕΕ αυτοτελή στρατιωτική δύναμη και δράση, υπογράμμισε: «Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο. Γίνονται πράγματα που ήταν αδιανόητα πριν από πέντε χρόνια - το να αναλωνόμαστε συνεχώς για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, να δυσκολεύεται τόσο πολύ η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά, να έχουμε έναν Αμερικανό σύμμαχο που μας στρέφει την πλάτη σε στρατηγικά ζητήματα, τόσο γοργά - κανείς δεν θα τα θεωρούσε όλα αυτά πιθανά...».
Αντιδράσεις
Ούτε η οξύτητα ούτε και η χρονική στιγμή που έγιναν οι επισημάνσεις Μακρόν είναι τυχαίες. Η Γαλλία πρωτοστατεί τον τελευταίο καιρό σε μια αντιπαράθεση που δυναμώνει ούτως ή άλλως εντός του ΝΑΤΟ, παράλληλα με υψηλούς τόνους που αποκτούν συχνά και οι διαφωνίες ειδικότερα Αμερικανών - Ευρωπαίων.
Δεν είναι τυχαίες οι επικρίσεις της Γαλλίας και για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Διεθνή Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το πώς το Παρίσι πρωταγωνίστησε για να «διασώσουν» τη Συμφωνία οι υπόλοιποι που την είχαν υπογράψει (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και η ΕΕ) με το Ιράν.
Εξίσου ενδεικτικές είναι και οι επικρίσεις της Γαλλίας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα που υπογράφτηκε το 2016 (είχε «κλείσει» στη Διεθνή Διάσκεψη του Παρισιού, το 2015). Επικρίσεις τις οποίες μάλιστα ο Μακρόν επανέλαβε μεσοβδόμαδα από το Παρίσι, όπου, με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χαρακτήρισαν τη Συμφωνία «μη αναστρέψιμη διαδικασία και μπούσουλα για μια ισχυρή δράση για το κλίμα», εκφράζοντας «μεγάλη αποφασιστικότητα» για να εξασφαλιστεί «η απόλυτη και αποτελεσματική υλοποίησή» της. Μάλιστα, ο Μακρόν δήλωσε δίπλα στον Σι ότι θεωρεί τις επιλογές «κάποιων άλλων χωρών» να αποσυρθούν από τη Συμφωνία «επιλογές που γίνονται περιθωριακά» και σημείωσε απροσχημάτιστα: «Διότι όταν η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία - η οποία επικύρωσε πριν από μερικές βδομάδες τις συμφωνίες του Παρισιού - δεσμεύονται με σθεναρότητα, η μεμονωμένη επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Οδηγεί μόνο στην περιθωριοποίησή (του)...».
ΠΗΓΗ: Economist, Ναυτεμπορική
ΠΗΓΗ: https://eforipediada.blogspot.com/2019/11/macron.html
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.