Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

18άρη θα πηγαίνεις πενταήμερη στην… εφορία και εσύ φοιτητή αποχαιρέτα την Εστία!Δες τι αλλάζει!




18άρη θα πηγαίνεις πενταήμερη στην… εφορία και εσύ φοιτητή αποχαιρέτα την Εστία!Δες τι αλλάζει!

Είσαι 18 ετών φοιτητής ή μαθητής, άνεργος , με ή χωρίς περιουσιακά στοιχεία;; Κανένα πρόβλημα... θα φορολογηθείς για να συμβάλεις και εσύ στη σωτηρία της χώρας και να δεις πως λειτουργούν στην πράξη τα… μαθηματικά!!! 

Σύμφωνα με νέα διάταξη, εκατοντάδες χιλιάδες 18χρονοι είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, με την οποία μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν, άσχετα αν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν!
Κυβέρνηση και τρόικα το αποφάσισαν: πως όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 πρέπει να υποβάλλουν την δήλωση τους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;;;
α) Σε περίπτωση που οι γονείς σου έχουν κάνει το λάθος και σου έχουν «γράψει» κάποιο σπιτάκι, κάποιο χωραφάκι , κάποιο αυτοκινητάκι  την πάτησες, αφού θα κληθείς να τα δικαιολογήσεις και πιθανότατα να τα στάξεις …στην εφορία !!!
β) Με τη νέα διάταξη, οι 18άρηδες παύουν και με τη βούλα του νόμου να είναι προστατευόμενα μέλη. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις αυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα «χρεώνονται» αυτόματα κατά την εκκαθάριση τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Επομένως θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν θα αναγνωρίζονται ούτε σαν προστατευόμενα μέλη !!! Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.00ο ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών! Αλλιώς θα πρέπει ο 18χρονος, που συντηρείται από την οικογένεια του, να πληρώνει φόρο 10% των 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις. Αν αυτό τελικά ισχύσει, γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις από το ΥΠΟΙΚ, θα στερήσει από τους δεκαοκτάχρονους και τις οικογένειες τους πολυτεκνικά και  φοιτητικά επιδόματα , δωρεάν ασφάλιση και φοιτητικό επίδομα!!
γ) Ακόμα και ένα ευρώ να έχει εισπράξει ένας νέος 18 ετών από τόκους καταθέσεων στις οποίες είναι συνδικαιούχος, θα πρέπει να το δηλώσει στη φορολογική δήλωσή του. Ακόμα και να μη δηλώσει άλλα εισοδήματα, η Εφορία θα του καταλογίσει 3.000 ευρώ ως τεκμαρτό εισόδημα, καθώς από φέτος οι  τόκοι που εισπράττουν τα προστατευόμενα τέκνα, ως συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, θεωρούνται εισόδημα!
Για παράδειγμα:
Εάν ο νέος δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις δαπανών, τότε η Εφορία θα του επιβάλει πρόστιμο 75 ευρώ για το ποσό των αποδείξεων 750 ευρώ που δεν υπέβαλε. Μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνεις, ο νέος των 18 ετών, που είχε εισόδημα ένα ευρώ, από τόκους καταθέσεων, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 116 ευρώ!
Επίσης ο γονιός που δήλωνε το παιδί του ως προστατευόμενο μέλος θα χάσει το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ, αφού η Εφορία δεν θα θεωρεί το παιδί προστατευόμενο μέλος!
Eάν οι γονείς έχουν παραχωρήσει κάποιο ακίνητο στα παιδιά τους ή τους έχουν αγοράσει κάποιο αυτοκίνητο ή τους έχουν ανοίξει αποταμιευτικό λογαριασμό για να τους βάλουν κάποιο ποσό, τότε δεν μπορούν να εμφανίσουν τα παιδιά στη φορολογική δήλωση ως προστατευόμενα μέλη!
Οι παγίδες στη νέα φορολογική δήλωση
Το νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων περιλαμβάνει δέκα σημαντικούς κωδικούς.
Πρόκειται για δύο παλαιούς κωδικούς-παγίδες που πρέπει να συμπληρωθούν από νέους ηλικίας άνω των 19 ετών και από όσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών και οι οποίοι κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις με αύξηση του τελικού φόρου που θα υπολογίσει η εφορία.
Δείτεdilosi.pdfdilosi.pdf το έντυπο της νέας φορολογικής δήλωσης.
Ταυτόχρονα, στο έντυπο έχουν προστεθεί οκτώ νέοι κωδικοί που επηρεάζουν το ύψος του φόρου εισοδήματος που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα καθώς αφορούν αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων, καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος.
Ειδικότερα, οι δέκα κωδικοί-παγίδες αφορούν:
-Νέους ηλικίας άνω των 18 ετών.
-Επιτηδευματίες με δελτίο παροχής που το εισόδημά τους προέρχεται από μισθωτή εργασία.
-Εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω.
-Εκμισθωτές αποθηκών και χώρων στάθμευσης.
-Όσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
-Όσους έχουν περισσότερες από μία ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες.
-Μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης.
-Όσους προέβησαν σε αποκατάσταση ακινήτων.
-Τις οικογένειες με ανύπαντρα παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Πηγή: Έθνος, Δημοκρατία, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.