Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Τάγματος Ασφαλείας στη Μεσσηνία


Τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί ετοιμάζονται για υποχώρηση από την Πελοπόννησο και σε αυτή την προοπτική γίνεται αναδιάταξη των Ταγμάτων Ασφαλείς έτσι ώστε να καλύπτουν όλη τη Μεσσηνία, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις τους στην Καλαμάτα. Παράλληλα οι ταγματασφαλίτες αναλαμβάνουν το ρόλο των Γερμανών και μέσα από τον κατοχικό Τύπο (κοινή έκδοση των εφημερίδων “Τα Νέα” - “Σημαία” - “Θάρρος” από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες) εξαπολύουν έναν αντικομμουνιστικό πόλεμο προπαγάνδας και ψεύδους. Προσπαθούν να φοβίσουν τους αντιστασιακούς, να φοβίσουν τους συντηρητικούς πολίτες, προσπαθούν να οργανωθούν ως “εξουσία εθνικοφρόνων” μετά την αποχώρηση των πατρώνων τους.

Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ

Στο πλαίσιο αυτό ο περιβόητος Στούπας δημιουργεί Τάγμα Ασφαλείας στους Γαργαλιάνους παίρνοντας μαζί του το λοχαγό Βρασίδα Μυλωνά, τον ανθυπολοχαγό Ηλία Δερδελάκο, ταγματασφαλίτες και δύο όλμους προκειμένου να στελεχώσει και εξοπλίσει δύο λόχους. Ο αντισυνταγματάρχης Παν. Καζάκος αναλαμβάνει διοικητής του Τάγματος Ασφαλείας Μελιγαλά, ενώ στην Καλαμάτα φθάνει ο 34ος Λόχος Μηχανημάτων του ΙΙΙ Τάγματος Εθελοντών Χωροφυλακής Καλαμών-Μελιγαλά (κατά την ταγματασφαλίτικη ονομασία) με διοικητή των ανθυπολοχαγό Νικόλαο Θεοφάνους, οποίος αναλαμβάνει τη διοίκηση του λόχου ταγματασφαλιτών Καλαμάτας.

Η εγκατάσταση του Θεοφάνους στην Καλαμάτα γίνεται με… ταγματασφαλίτικη επισημότητα. Οι τελετές γίνονται παρουσία Γερμανών αξιωματικών που είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων εναντίον των αντάρτικων σχηματισμών του ΕΛΑΣ. Και με την παρουσία της αφρόκρεμας των ταγματασφαλιτών και των συνεργατών των κατακτητών. Μεταξύ των οποίων και ο αντιεισαγγελέας Γαλόπουλος ο οποίος (καθόλου τυχαία) ήταν και Λοχαγός των Ταγμάτων Ασφαλείας. Η περιγραφή (κατοχικός Τύπος 10/8/1944) αποτελεί αψευδή μάρτυρα του προδοτικού χαρακτήρα των Ταγμάτων Ασφαλείας και των αξιωματικών τους που αγκαλιά με τους Γερμανούς πολεμούν το αντάρτικο: “Χθες και περί ώραν 9 π. μ. εγένετο εν πάσει επισημότητι η έπαρσις της σημαίας του Λόχου Καλαμών. Καίτοι η σεμνή αυτή τελετή εγένετο άνευ τινός προειδοποιήσεως είχεν εξαιρετικήν επιτυχίαν. Παρέστησαν ο Νομάρχης κ. Δ. Περρωτής, ο Δήμαρχος κ. Ηλ. Καρατζάς, ο Διοικητής του Τάγματος Μελιγαλά-Καλαμών κ. Παν. Στούπας, ο Γερμανός λοχαγός των επιχειρήσεων ως και ο συνάδελφός του λοχαγός διοικητής ομάδος Μελιγαλά, ο αντισυνταγματάρχης κ. Γεωργανάς, ο επίλαρχος κ. Χριστόφιλος, ο αντιεισαγγελέας κ. Γαλόπουλος μετά της κυρίας του, ο λοχαγός κ. Αλάμαρας μετά της συζύγου του, ο κ. Διοικητής Χωροφυλακής, μεθ όλων των αξιωματικών ως και άπαντες οι αξιωματικοί της ενταύθα φρουράς.

Μετά την ιεροτελεστίαν παρεδόθη η Σημαία παρά του ταγματάρχου κ. Στούπα εις τον νέον διοικητήν του λόχου κ. Θεοφάνους, όστις ωμίλησεν αναπτύξας τον σκοπόν της αφίξεώς του και την εν γένει απόφασίν του δια την καλλιτέραν εξυπηρέτησιν του αγώνος.
Κατά την παράδοσιν ο κ. Στούπας είπεν τα κάτωθι: Η πατρίς σας εμπιστεύεται σήμερον δι εμού ανθυπολοχαγέ κ. Θεοφάνους Διοικητά του Λόχου τούτου ως και σε σας τίμια και άξια παιδιά της υπαίθρου, λεβέντες, καμάρια της φυλής μας, την Σημαίαν, το Εθνικόν μας σύμβολον, τον τηλαυγή φάρον των Εθνικών μας ιδανικών, την οποίαν πιστεύω ακραδάντως ότι θέλετε διαφυλάξη μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός σας

Την 7ην εσπερινήν εγένετο προ της Λαϊκής Σχολής παρέλασις του πρότυπου λόχου μηχανημάτων του κ. Θεοφάνους. Επί των βαθμίδων της Λαϊκής Σχολής είχον λάβει θέσιν ο Νομάρχης κ. Δ. Περρωτής, ο Διοικητής του Τάγματος ταγματάρχης Παν. Στούπας, ο ταγματάρχης κ. Χριστόφιλος, Ελληνες και Γερμανοί αξιωματικοί και αι λοιπαί αρχαί των Καλαμών. Οι άνδρες του Λόχου με επικεφαλής τον κ. Θεοφάνους και προηγουμένης τη Φιλαρμονικής Καλαμών παρέλασαν προ των επισήμων ένοπλοι, κατευθυνθέντες ακολούθως εις τον στρατώνα των.
Την παρέλασιν παρηκολούθησε πλήθος κόσμου, εις ον επροξένησεν αρίστην εντύπωσιν το παράστημα των ανδρών και η όλη εμφάνισις του Λόχου, του οποίου την διέλευσιν συνώδευαν τα ζωηρά χειροκροτήματα και αι επευφημίαι των παρακολουθούντων πολιτών». 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ

Η αντιστασιακή δραστηριότητα εντείνεται, η πόλη της Καλαμάτας γεμίζει έντυπα και προκηρύξεις εθνικοαπελευθερωτικού περιεχομένου, οι ταγματασφαλίτες πανικόβλητοι από τη δραστηριότητα αυτή απειλούν και προειδοποιούν με εκκαθαρίσεις από τον «πρότυπο λόχο» μηχανημάτων του Θεοφάνους με βάση τις οδηγίες από τον αρχιταγματασφαλίτη Στούπα που άφησε την πρώτη γραμμή για να πάει στους Γαργαλιάνους. Γράφει ο κατοχικός Τύπος στις 8 Αυγούστου 1944:
“Θράσος! Οι Κομμουνισταί εξαχριωθέντες, εισήλθον εις την πόλιν των Καλαμών και διένειμαν κατά την χθεσινήν νύκτα βρωμερά έντυπα. Ας ελπίσωμεν ότι η άφιξις του προτύπου λόχου Θεοφάνους θα εμποδίσει του λοιπού παρομοίας ενεργείας των Μπολσεβίκων.
Ο κ. Θεοφάνους σύμφωνα με τας εντολάς του Διοικητού του κ. Στούπα θα εκκαθαρίσει την πόλιν των Καλαμών από τας σατανικάς προσπαθείας των Ελληνοφώνων Σλαύων, οίτγινες ακούουν εις το όνομα Κομμουνισταί”. 

Ο Θεοφάνους εκδίδει Ημερήσια Διαταγή που δημοσιεύεται στον κατοχικό Τύπο της Καλαμάτας στις 9/8/1944. Ένα άθλιο κείμενο που κυκλοφορεί υπό τη σκέπη των Γερμανών και εμφανίζεται ως «πατριωτικό», στηριγμένο σε τερατολογίες, με στόχο την καλλιέργεια φόβου και μίσους εξ αυτού, φουσκωμένο με κούφιους λεονταρισμούς. Οι οποίοι πήγαν περίπατο φυσικά γιατί όταν στο Μελιγαλά έπεσε το ύψωμα του Αη Λια από το οποίο οι ταγματασφαλίτες είχαν θερίσει τους επιτιθέμενους αντάρτες, ο Θεοφάνους το έβαλε στα πόδια και εξαφανίστηκε στα βουνά πριν ακόμη τελειώσει η μάχη.
Ενδεικτικό της εθελοδουλείας είναι το γεγονός ότι τα δεινά του λαού αποδίδονται στον… πόλεμο με τους Ιταλούς.
Το πρώτο μέρος του κειμένου που δημοσιεύτηκε με τις ευλογίες των Γερμανών οι οποίοι εξέδιδαν ουσιαστικά τον κοινό κατοχικό Τύπο, έχει ως εξής:

«Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώται του υπ εμέ λόχου
Αναλαμβάνων από σήμερα την Διοίκησιν του εν Καλάμαις εδρεύοντος Λόχου, θεωρώ εμαυτόν υπερήφανον, διότι τη εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Διοικητού μας Ταγματάρχου Στούπα, τελούντως εν απολύτω συμφωνία και του αξιοτίμου Αρχηγού μας Συνταγματάρχου κ. Παπαδόγκωνα, μοι ανετέθη καίτοι μικρός εις τον βαθμόν, ένα τόσο βαρύ-άχαρο-σκληρό-ακανθώδες αλλά εθνοσωτήριον έργον.
Υπόσχομαι δε ότι θα αφιερωθώ εξ ολοκλήρου εις την υπηρεσία της Πατρίδος μου και ότι επ ουδενί λόγω θα παρίδω την ιερότητα της αποστολής μου και ότι εν […] προφάσει, θα φανώ επιλήσμων της τιμής και εμπιστοσύνης μεθ ης περιεβλήθην υπό των ανωτέρω.
Ρίγη ακατασχέτου συγκινήσεως και ιδεώδους ενθουσιασμού, πληρούν την στιγμήν τούτην την ψυχήν μου, διότι ευρίσκομαι εν μέσω υμών, οίτινες χάριν του υψηλού μεγαλείου της προσφιλούς μας Πατρίδος και θερμαινόμενοι από την ιεράν και θεσπέσιαν φλόγαν ενός απαράμιλλου Πατριωτισμού, εγκαταλείψατε τα πάντα και δεχθέντες τόσας και τόσας θυσίας, σιωπηρώς και μετά περισσής και θαυμαστής καρτερίας, κρατείτε σήμερον στερεώς στας στιβαράς σας χείρας το όπλον, ίνα δι αυτού πλήξετε καιρίως και με αφάνταστον λύσσαν, τον μέγαν τύραννον της κοινωνίας, τον αισχρόν και βρωμερόν Ελληνα, τον άτιμον δολοφόνον προσφιλών μας προσώπων, τον εξαφανιστήν του Ελληνισμού, τον εμπρηστήν των οικιών μας και καταστροφέα των περιουσιών μας, τον απαίσιον υποδαυλιστήν της εθνικής μας ενότητος, υποστάσεως και ανεξαρτησίας, τουτέστον τον κομμουνιστήν της σήμερον όστις κινούμενος από κατώτερα και χαμερπή αισθήματα – από κακούργα ένστικτα – από μωροφιλοδοξίαν, ιδιοτέλειαν και από αφάνταστον εγκληματικήν τάσιν δια την επιτυχία των σκοτίων σκοπών του – ενεργών δε καθ υπαγόρευσιν ξένων και μυστικών πρακτόρων και αισθανόμενος την Ελλάδα, τότε μόνον και εφόσον την κυβερνά, μετέβαλλεν την ωραία μας Ελλάδα – την μικράν και θαυμαστήν εις όλον τον κόσμον πατρίδα μας – την κοιτίδα των φώτων και του πολιτισμού, εις μίαν σωρόν καπνιζόντων ερειπίων και εις ένα απέραντον νεκροταφείον, κάτω από το οποίο ετάφη πάσα ανθρώπινη αξία – παν υγιές στοιχείον και γενικώς ό, τι ωραίον – υψηλόν ιδεώδες και ανώτερον, είχε να επιδείξει το ανθρώπινον Ελληνικόν γένος.
Φωνή της πατρίδος, ήταν σαν καταματωμένο κορμί σφαδάζει κάτω από το βρωμερό πέλμα του μισέλληνα κομμουνισμού, νοσταλγικα και με πραγματική λαχτάρα, καλεί εσάς όλους, τα υγιέστατα τέκνα της – τους νεαρούς βλαστούς της κοινωνίας μας – τα λαμπερά καμάρια της να σπεύσετε κοντά της – να φονεύσετε τους σφαγιαστάς της – να ανεγείρετε το καταματωμένο κορμί της και να την σώσητε.
Αναλογισθείτε την ιερότητα της αποστολής σας και σφίξατε γερά μες τη θερμή σας αγκαλιά την Ελλάδα μας και θα νοιώσετε παντός είδους μεγαλείον να πλημμυρίζει την ψυχήν σας.
Ο Κομμουνισμός δεν είναι δυνατόν να ζήσει επί πολύ και να επικρατήση εις την Ελλάδα, διότι τα μέλη τούτου δεν είναι άλλο τι, ει μη κοινωνικά αποβράσματα στηρίζοντα τον αγώνα των επάνω στο αγνό αίμα των αθώων Ελλήνων και εις τα σαπρά και έωλα ιδανικά. Είναι όθεν αναμφισβήτητον ότι πολύ συντόμως οι οπαδοί του σαν ουράνιοι λίθοι θ αφαιθούν ελεύθεροι εις το κενόν, ίνα καταπέσουν εις συντρίμια, μέσα εις την αφάνεια – την ατιμίαν και το αιώνιον αίσχος. Ξεχνούν ως φαίνεται αυτοί οι κύριοι ότι καθεστώτα της βίας και του αίματος δεν είναι δυνατόν να ζήσουν και να διατηρηθούν εις την Ελλάδα – ξεχνούν ότι την ευτυχίαν των θα την αναζητήσουν μέσα εις την ευτυχίαν των άλλων και ουχί μέσα σε έναν κόσμον που ο μισός θα μισή τον άλλον και θα πενθεί τον θάνατον προσφιλών προσώπων.
Τους εγνωρίσαμε όλοι απόκοντα – διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται περί Ελλήνων – επείσθημεν πλέον απολύτως ότι ο αγώνας των στρέφεται εναντίον των Ελλήνων και δη των υγιέστερων στοιχείων. Τα βουνά, τα φαράγγια, τα χωριά και αι πόλεις μας γέμουν από ελληνικά πτώματα, οπόσον τεχνηέντως τεθείς εν τη αρχή του απελευθερωτικού αγώνος πέπλος κατέπεσε και απεκαλύφθη ένα ανθρωπόμορφον τέρας – ένα πραγματικό μίασμα.
Εναντίον του φοβερού τούτου μιάσματος στρέφεται η οργή μας, η μήνις μας και τα ιερά μας όπλα. Εναντίον της ειδεχθούς και απαισίας τούτης τίγρεως, ήτις βλέπους την Ελλάδα μας ως εύκολον λείαν, έπειτα από τα συνεχή και σκληρά κτυπήματα άτινα υπέστη μετά από ένα τόσον ένδοξον – ιερόν αλλά ατυχή κατά της Ιταλίας πόλεμον, αφήκεν να διαφανή εν όλη τη δυνατή αγριότητι, η φοβερά στεφάνη των εγκληματικών της οδόντων. Υπερυψώνομεν το μέγα ηθικόν ανάστημα υποσχόμενοι στο νομιμόφρονα και νομοταγή πληθυσμόν μας ότι: τα αιχμηρά και τον απειλητικά αυτά δόντια θα καταθρυματίσωμεν ένα προς ένα δια της χρήσεως του ατσαλένιου και αθραύστου πελέκεως όν έκαστος εξ ημών, κρατεί εις τας στιβαράς του χείρας.
Πλανώντα πλάνην οικτράν αν πιστεύουν ότι με το εξωντωτικό των έργον, όπερ ανέλαβον κατά της ελληνικής φυλής, θα μας λυγίσουν τα άκαμπτα γονατά μας ή θα μας κάμψουν τους ατσάλινους βραχίονάς μας ή τέλος θα μας κλονίσουν την γρανιτώδη ψυχήν και ισχυράν θέλησιν ίνα συνεχίσωμεν τον εθνοσωτήριον αγώνα μας. Τους τονίζω δε περιτράνως και πλατυστόμως ότι μας θεριεύουν ψυχικώς και μας ενδυναμώνουν σωματικώς μεταβάλλοντες ημάς εις πραγματικούς κυματοθραύστας, Ούτω εις την βίαν ήν ασκούν επί των αθώων και αόπλων Ελλήνων θα αντιτάξωμεν την αυξημένην τοιαύτην επί των βρωμερών των οπαδών – εις την δολοφονίαν ήτις δι αυτούς αποτελεί την μόνην και δυνατήν πράξιν θ απαντήσωμεν και εμείς δι αναλόγου ενεργείας. Τον εμπρησμόν των οικιών μας και την καταστροφή των περιουσιών μας την δεχόμεθα, μεταβάλλοντες εις τέφραν και ερείπιαν την ιδικήν των τοιούτην, τον πόνον εκ της συλλήψεως προσφιλών μας προσώπων θα τον ανταποδώσωμεν εις μείζονα βαθμόν. 

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΠΑ

Η ώρα της ομολογίας: Σε προκήρυξη προς τους Μεσσήνιους ο Στούπας ομολογεί ότι τα Τάγματα Ασφαλείας εξοπλίστηκαν και συνεργάζονται με τους Γερμανούς, οι οποίοι «δια την καταπολέμησιν του κομμουνισμού» έχουν υποστεί… θυσίες και έχουν «πληρώσει εις αίμα ίσως περισσότερον ημών». Και ότι η γερμανόδουλη κυβέρνηση (Κράτος κατά το Στούπα) ανέλαβε «απελευθερωτικό αγώνα» κατά του κομμουνισμού. Με την προκήρυξη ο αρχηγός των εθνοπροδοτών της Μεσσηνίας, ουσιαστικά παραδέχεται ότι το ΕΑΜ κυριαρχεί στη Μεσσηνία και καλεί τους πατριώτες… να εγκαταλείψουν τον κομμουνισμό: 

“Λαέ της Μεσσηνίας
Δεν σου αρμόζει η βαρειά κατηγορία την οποία σου προσήψεν ένα τμήμα της Ελλάδος, ότι δήθεν από σε εξεπήγασεν ο Κομμουνισμός , η σημερινή αθλία κατάστασις εις την Μεσσηνίαν.
Και είναι βαρειά η κατηγορία, αλλά ημείς πιστεύομεν ακραδάντως και το απέδειξαν αι οδομαχίαι των Αθηνών και αι τόσαι και τόσαι πατριωτικαί σου ενέργειαι, ότι σεις θα είσθε οι πρωτοπόροι του αναληφθέντος υπό του Κράτους απελευθερωτικού αγώνος.
Ναι, σεις πρέπει να είσθε οι πρωτεργάτες και σε σας θα ανήκη ο φόρος τιμής τον οποίον θα σας χρεωστεί το Κράτος και η υπόλοιπη Ελλάς.
Είναι καιρός πλέον να αποδείξητε ότι είσθε βλαστοί της ευάνδρου Μεσσηνίας και απόγονοι αντάξιοι των ηρωϊκών προγόνων μας.
Μεσσήνιοι, αποτινάξατε τον παλαιόν άνθρωπον, εάν τυχόν σας παρέσυρεν η φθοροποιός ξένη προπαγάνδα, ήτις τίποτε δεν σκοπεί να αφήση όρθιον, ως άλλωστε το είδατε, και περιβληθήτε τον νέον απελευθερωτικόν μανδύαν, τον οποίον το Κράτος σας προσφέρει με πόνον ψυχής και με βλέμμα εμπιστοσύνης προς σας.
Είναι εθνική ανάγκη να ξυπνήσετε από τον λήθαργον εις τον οποίον είχατε περιπέσει και να αναβλέψετε προς το μέλλον της φυλής μας.
Μη πιστεύετε εις όσα ψευδολογήματα σας λέγουν.
Μεσσήνιοι, σε σας έλαχεν η βαρειά κληρονομιά να αναλάβετε τον αγώνα κατά του μιάσματος του κομμουνισμού, για σας θα γράψη ο ιστορικός της αύριον, για σας θα συνηγορήσουν οι σημερινοί σας Αρχηγοί για το αυριανό σας μέλλον.
Μεσσήνιοι, εγκαταλείψατε τους κομμουνιστάς και επανέλθετε εις τα ειρηνικά σας έργα, εις την περιουσίαν σας, εις την ιδιοκτησίαν σας να ζήσετε ήσυχα και αρμονικά με τους συμπατριώτας σας και για το μέλλον της Ελλάδος πολλοί άριστοι πατριώται πολιτικοί και στρατιωτικοί απεργάζονται και πονούν.
Σας λέγουν ότι μας πηγαίνουν ει το Ανατολικόν μέτωπον, ουδέν το αναληθέστερον.
Σε μας έδωκεν τα όπλα η πατρίς και για τον εσωτερικόν εχθρόν και μόνον εσωτερικόν (Κομμουνισμόν).
Σας λέγουν ότι συνεργαζόμεθα με τους Γερμανούς. Ναι.
Μας παρέσχον οπλισμόν δια την καταπολέμησιν του κομμουνισμού και μόνον και μας συντρέχουν εις την καταπολέμησιν της γάγγραινας αυτής και γνωρίσετε πολύ καλά με πόσας θυσίας έχουν και αυτοί πληρώσει εις αίμα και ίσως περισσότερον ημών.
Μη φεύγετε από τα σπίτια σας όταν έρχονται οι στρατιώται των Ταγμάτων.
Δεν πρόκειται να πειράξουν ουδένα αθώον.
Ημείς χαρίζομεν τους εγκληματίας πολλών μάλλον τους αθώους.
Λαέ της Μεσσηνίας, σας εξορκίζομεν, ελάτε μαζύ μας, ελάτε στο πλευρόν μας, πλαισιωθήτε μέσα στο συγκροτούμενο Ελληνικό στρατό για να ενισχύσετε στον αγώνα που ανελάβομεν, ίνα εκ των ερειπίων ανορθώσωμεν την δεινώς χειμαζομένην πατρίδα Ελλάδα
Εν Μελιγαλά τη 8η Αυγούστου 1944
Ο Διοικητής του Τάγματος
Στούπας Παναγιώτης
(Ταγ/ρχης Πεζικού)» 
Φεύγοντας ο Στούπας… αποχαιρετά τους καλαματιανούς, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει με τη μέγιστη περιφρόνηση τα Τάγματα Ασφαλείας. Ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι εχθρός δεν ήταν οι Γερμανοί αλλά οι αντιστασιακές οργανώσεις: 

«Ημείς ο Διοικητής του Τάγματος Εθελοντών Χωροφυλακής ΙΙΙ Μελιγαλά-Καλαμών Ταγματάρχης Πεζικού Στούπας Παναγιώτης αναχωρών εκ Καλαμών, αισθάνομαι εμαυτόν υποχρεωμένον να ευχαριστήσω άπαντας τους κατοίκους της πόλεως Καλαμών δια την εκτίμησιν και εμπιστοσύνην μεθ’ ης με περιέβαλε κατά την ενταύθα διαμονήν μου.
Επί τη ευκαιρία ταύτη δηλώ ότι θα συνεχίσω το όπερ μοι ανέθεσε η πατρίς μας αγώνα με πίστην και αφοσίωσιν, υποσχόμενος ότι θα φέρω εις πέρας το βαρύ τούτο έργον εν Μεσσηνία ήτις ας ελπίσωμεν ότι σε ελάχιστον χρονικόν διάστημα θ απαλλαγή του κομμουνιστικού άγους».

Βεβαίως τον «αγώνα» δεν το ανέθεσε στο Στούπα «η πατρίς» αλλά τον ανέθεσαν οι Γερμανοί, με τις πλάτες των οποίων και σε συνεργασία με αυτούς οργάνωνε για μήνες το όργιο τρομοκρατίας στην ύπαιθρο [Κατοχικός Τύπος 11/8/1944] 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ

Τα Τάγματα Ασφαλείας με την υποστήριξη των Γερμανών αποθρασύνονται και δολοφονούν προς παραδειγματισμό. Στον κατοχικό Τύπο στις 10 Αυγούστου δημοσιεύεται η είδηση δολοφονίας πατριώτη που είχε συλληφθεί: «Την 5ην τρέχοντος συνελήφθη ο Σταύρος Παράσχος παρ οργάνων μας (σ. σ. Του Τάγματος Χωροφυλακής) και ωδηγείτο εις το Τάγμα προς ανάκρισιν. Καθ οδόν και ακριβώς προ του περιβόλου του Τάγματος ετράπη σε φυγήν ο δε συνοδεύων σκοπός καλέσας τούτον όπως σταματήση και μη εισακουσθείς ηναγκάσθη να κάμη χρήσιν του όπλου του, με αποτέλεσμα τον φόνον του φεύγοντος.
Προς αποφυγήν τοιούτων δυστυχημάτων ειδοποιείται το κοινόν, όπως οσάκις καλείται προς εξέτασιν παρ εντεταλμένου οργάνου μας να προσέρχεται εις την ανάκρισιν μετά προθυμίας προς αποφυγήν παρομοίων δυστυχημάτων». 

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Οι ταγματασφαλίτες δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τους Γερμανούς. Απόδειξη το άρθρο με υπογραφή Μιμ. Αρις που δημοσιεύεται στην 19 Αυγούστου 1944 στον κατοχικό Τύπο. Και σχολιάζει ανακοίνωση του ΕΑΜ που έχει γραφτεί στα γερμανικά με σκοπό να δημιουργήσει τριγμούς στο στρατόπεδο του κατακτητή. Με φρασεολογία που κληροδοτήθηκε στο μετεμφυλιακό κράτος που πήρε υπό την προστασία του τους ταγματασφαλίτες, απειλεί ανοιχτά με εκκαθαρίσεις όσους συνεργάζονται με τους αντάρτες. Και πανηγυρίζει για την κρίση που είχε ξεσπάσει μετά τη συμφωνία του Λιβάνου, αν και αυτή είχε κλείσει τον κύκλο της μετά την υποχώρηση του ΕΑΜ, στις 17 Αυγούστου 1944. Ενώ καταλήγοντας καλεί τους πολίτες να γίνουν συνεργάτες των Γερμανών ενισχύοντας «προθύμως τας εντεταλμένας δια την δίωξίν των (ανταρτών) αρχάς»: «Οι κομμουνισταί, οι σατανικοί εις έμπνευσιν άνθρωποι, οι πληρωμένοι της Μόσχας, καθ ημέραν διανοούνται νέα σχέδια τα οποία και εφαρμόζουν με εγκληματικόν τρόπον. Προ ημερών εκυκλοφόρησαν προκήρυξιν συντεταγμένην εις την Γερμανικήν εις την οποίαν γράφουν ότι οκτώ τον αριθμόν Γερμανοί εγκατέλειψαν δήθεν την θέσιν των και μετέβησαν εις το βουνό. Συνιστούν δ δια της προκηρύξεως να μιμηθούν το παράδειγμά των και οι συνάδελφοί των. Κάτωθι της προκηρύξεως αναγράφονται 7 ονόματα τελείως ανύπαρκτα εις την Γερμανικήν υπηρεσίαν την οποίαν ηρωτήσαμεν.
Το γεγονός ότι εις το κείμενόν των ομιλούν περί οκτώ λιποτακτών, ενώ κάτωθι της προκηρύξεως αναγράφουν επτά μόνον ονόματα μας πείθει ότι η προκήρυξις είναι ψευδής και σατανική.
Αλλά ουδένα των ανακοινωθέντων των και των προκηρύξεών των είναι αληθές. Το ψεύδος, η ανηθικότης, η εγκληματικότης, η θηριωδία των είναι τα μόνα των μέσα και η μόνη των ενασχόλησις, αφού προσθέσωμεν και τας δολοφονίας αθώων πολιτών, γερόντων, γυναικών και μικρών παιδιών ακόμη.
Τώρα που νοιώθουν ότι τον αγώναν τον άτιμον που ανέλαβον και εις τον οποίον παρέσυρον με ψεύδη των παρουσιασιάσαντες τούτον ως απελευθερωτικόν αρκετόν αφελή κόσμον, χανόμενον, καταβάλουν προσπαθείας συγκρατήσεως του κόσμου όστις αντιληφθείς τας προθέσεις των τους εγκαταλείπει, χρησιμοποιούντες τα βρωμερά των έντυπα.
Είναι – πιστεύομεν – αι τελευταία προσπάθειαι, και αι οποίαι ομοιάζουν με τον ήλιον που δύει και αφήνει τας τελευταίας του αναλαμπάς.
Δεν πρόκειται να μείνουν αδίωκτοι. Δεν πρόκεται να μείνουν πολύ χρονικόν διάστημα δια να συνεχίσουν το αμαρτωλόν, εγκληματικόν των έργον, των δολοφονιών, των λεηλασιών και των δηώσεων. Λίαν συντόμως τα τάγματα ασφαλείας θα εκκαθαρίσουν το Μεσσηνιακόν έδαφος από το άγος αυτό.
Η κυβέρνησις του Καΐρου η οποία μέχρι πρότινος ισχυρίζοντο ότι τους συμπαθεί και τους ενισχύει, απέπεμψε σκαιώς τους αντιπροσώπους των, δηλώσασα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεργασθή με τους σφαγιαστάς της Ελληνικής φυλής, αποκαλέσασα άμα τούτους κοινούς εγκληματίας και ληστάς.
Ο λαός της Μεσσηνίας, ο φιλήσυχος και νομοταγής, όστις παρακολουθεί την όλη των τακτικήν, δεν αμφιβάλλομεν ότι θα ενισχύση προθύμως τας εντεταλμένας δια την δίωξίν των αρχάς, βέβαιος ων ότι τούτο πράττων εκτελεί καθήκον καθαρώς πατριωτικόν». 
Στόχος των ταγματασφαλιτλων τα νέα παιδιά: Καλούν τους καλαματιανούς να στείλουν τα παιδιά τους στην ομιλία του Θεοφάνους και "οι μη συμμορφούμενοι θέλουσι φέρει ευθύνην".
Ενώ οργανώνουν ειδική ομιλία άλλου ταγματασφαλίτη δικηγόρου για την προσέλκυση "διανοουμένων": “Συνιστώμεν εις άπαντας τους γονείς όπως την προσεχή Πέμπτην ώραν 6 μ. μ. - 7.30 μ. μ. αποστείλωση τα τέκνα των από ηλικίας 15-20 ετών εις το “Τριανόν” ίνα παρακολουθήσωσι ομιλίαν του διοικητού Λόχου κ. Θεοφάνου6ς. Οι μη συμμορφούμενοι με τ΄ ανωτέρω θέλουσι φέρει ευθύνην.
*
Την προσεχή Κυριακήν 10ην π. μ. θα ομιλήση εις το κινηματοθέατρον “Τριανόν” ο δικηγόρος έφεδρος ανθυπολοχαγός του Τάγματος Ασφαλείας κ. Δ. Κοντόλαιμος με θέμα “η παρούσα πολιτική κρίσις και η θέσις της σημερινής διανοήσεως” [Κατοχικός Τύπος 22/8/1944] 

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Αντάρτες χτυπούν μέσα στην πόλη και σκοτώνουν ταγματασφαλίτη στην Παραλία. Κατά τη "Φωνή των ταγματασφαλιτών" (δηλαδή την κοινή έκδοση των καλαματιανών εφημερίδων υπό Γερμανική καθοδήγηση) "η κηδεία του εγένετο επιβλητικότατη". Ενώ "τον νεκρόν αποχαιρέτησαν ο διοικητής του λόχου (ταγματασφαλιτών) ως και ο κ. Γερμανός Διοικητής τη βάσεως". Μάλλον δεν θέλει και άλλες αποδείξεις πως οι Γερμανοί θεωρούσαν τους ταγματασφαλίτες δικούς τους στρατιώτες: “Χθες και περί ώραν 10 π. μ. εκηδεύθη ο φονευθείς εν Παραλία στρατιώτης του Τάγματος Ασφαλείας Σταυρόπουλος Διονύσιος. Η κηδεία του εγένετο επιβληκοτάτη. Κατ’ αυτήν παρέστησαν ο Νομάρχης κ. Περρωτής, ο κ. Γερμανός Διοικητής της Βάσεως, ο κ. Γερμανός υποφρούραρχος, ο Δήμαρχος κ. Καρατάς, ο διοικητής Χωροφυλακής ταγματάρχης κ. Φραγκουδάκης μεθ’ όλων των αξιωματικών της Χωροφυλακής, άπαντες οι αξιωματικοί του Τάγματος Ασφαλείας ως και πλήθος κόσμου. Τον νεκρόν αποχαιρέτησαν ο Διοικητής του Λόχου κ. Θεοφάνους ως και ο κ. Γερμανός διοικητής της Βάσεως. Τας τιμάς απέδωσε τμήμα λόχου με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγόν κ. Μαυρομιχάλην” [Κατοχικός Τύπος 24/8/1944] 
Οι πολίτες της Καλαμάτας παρά τις προσκλήσεις και τις πιέσεις, δεν πηγαίνουν στην κηδεία του ταγματασφαλίτη. Το ομολογεί ο κατοχικός Τύπος, αποκαλύπτει μάλιστα ότι και από εκείνους που πήγαν ορισμένοι έφυγαν στο δρόμο. Τα Τάγματα Ασφαλείας έχουν απομονωθεί από τους πολίτες οι οποίοι υποφέρουν τα πάνδεινα από τους συνεργάτες των Γερμανών: “Κατά την προχθεσινήν εκφοράν του νεκρού στρατιώτου παρετηρήθη ότι ελάχιστοι προσήλθον εκ των κατοίκων της πόλεως, ίνα αποτείσωσι φόρον τιμής εις τον εν τω καθήκοντί του πεσόντα αγωνιστήν. Τινές μάλιστα των προσελθόντων, καθ’ οδόν απεσύρθησαν της νεκρωσίμου συνοδείας. Το παρατηρηθέν τούτο γεγονός μας λυπεί μεγάλως, διότι ο φονευθείς κατά την εκτέλεσιν του καθήκοντός του στρατιώτης είχε προσφέρει στην πατρίδα του το είναι του και στην κοινωνία τη ζωή του, ίνα προφυλάξη την ζωήν, την τιμήν και περιουσίαν του φιλησύχου κόσμου” [Κατοχικός Τύπος 25/8/1944] 

ΤΑΓΑΜΑΣΦΑΛΙΤΙΚΑ... FAKE NEWS

Η ταγματασφαλίτικη προπαγάνδα επιστρατεύει τερατώδη ψέματα για να πολεμήσει τις αντιστασιακές οργανώσεις: "Η Πελοπόννησος εκηρύχθη ανεξάρτητος Ρωσσική Δημοκρατία": “Εξ αξιοπίστου πηγής πληροφορούμεθα ότι το απαίσιον σχέδιον του ΚΚΕ όπως εκμπολσελβικοποιήση τη χώρα μας, ευρίσκεται ήδη εν τη εξελίξη του, αφού απέρριψε τα προσωπεία του ΕΑΜ και ΠΕΕΑ υφ’ ά παρουσιάσθη μέχρι σήμερον, φορμαρισμένο εις τα εθνικοαπελευθερωτικά πλαίσια προς εξαπάτησιν του λαού. Εις διαφόρους συνελεύσεις των ηγετών του κόμματος, γενομένας εις διάφορα σημεία της Πελοποννήσου κατ΄ αυτάς, ελήφθη η απόφασις όπως η Πελοπόννησος κηρυχθεί ανεξάρτητος Σοβιετική Σημοκρατία με αρχηγόν και ερυθρόν δικτάτορα τον διαβόητον αρχικομμουνιστήν Αρην Βελουχιώτην (Κλάραν).
Κατόπιν τούτου προβληματική καθίσταται η θέσις των κομπάρσων αξιωματικών και άλλων ανταρτικών σωμάτων, άτινα και εσύρθησαν από τα πατριωτικά συνθήματα και ενεπλάκησαν εις τα δίκτυα της μπολσεβικικής αράχνης. Ασφαλώς κάποιο νέο Κατύν θα δώση το οριστικόν τέρμα εις το παράδοξον και ανερμάτιστον εθνικοαπελευθερωτικόν κίνημα των πατριωτών” [Κατοχικός Τύπος 27/8/1944].

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Στις 27 Αυγούστου έγιναν οι τελευταίες καταγεγραμμένες εκτελέσεις πατριωτών από τους ταγματασφαλίτες, με την κατηγορία ότι πήγαν να δηλητηριάσουν το συσσίτιό τους στους Ταξιάρχες. Η έδρα του Τάγματος Ασφαλείας ήταν εκεί που λειτουργούσε μεταπολεμικά το Β' Γυμνάσιο. Η ανακοίνωση στο όνομα της "κοινής γνώμης" αποτελεί μνημείο κυνισμού: "Απεφασίσθη η εκτέλεσις των αποπειραθέντων να δηλητηριάσουν τους άνδρας του Τάγματος Καλαμών. Ως ανακοινοί το ενταύθα Ελλην. Φρουραρχείον η εκτέλεσις εγένετο χθες το εσπέρας.
Η κοινή γνώμη ήτις μεγάλως ηγωνία και αμφέβαλλε δια την εκτέλεσιν ικανοποιείται ούτω πλήρως αν και ανέμενε τη δι αγχόνης εκτέλεσιν". Οι πατριώτες που εκτελέστηκαν ήταν ο Νίκος Ζάγκρης 35 χρονών έμπορος από την Καλαμάτα και ο Σταύρος Ασημακόπουλος 28 χρονών κτηματίας από την Καλαμάτα [Κατοχικός Τύπος 28/8/1944]

ΥΠΕΡ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί, ντόπιοι συνεργάτες τους ανέλαβαν την αγιοποίηση του χιτλερισμού για να πείσουν ότι καλά έκαναν. Σε 3 συνέχειες δημοσιεύτηκε το πόνημα "Ο συκοφαντημένος εθνικοσοσιαλισμός". Η ουσία συμπυκνώνεται στην ακροτελεύτεια παράγραφο: Για όλα φταίνε οι Εβραίοι και η κατοχή ήταν... αποκύημα της φαντασίας:
"Αυτό είναι το πρόγραμμα του εθνικοσοσιαλισμού, πρόγραμμα γνησίως και εθνικώς Γερμανικόν, το οποίον με τόση θέρμη και ειλικρίνειαν επραγματοποιήθη και το οποίον τόσον εφθόνησεν ο διεθνής εβραϊσμός. Κανενός άλλου λαού την υποδούλωσιν δεν έθεσεν εις το πρόγραμμά του ούτε ωνειρεύθει ποτέ. Η διεθνής πολιτική υποκρισία μετεχειρίσθη το ψεύδος και την συκοφαντίαν δια να αρνηθή εις ένα πολιτισμένον λαόν το δικαίωμα να ζήση υπό τον ήλιον" [Κατοχικός τύπος 30/8/1944]
Τα όσα προαναφέρθηκαν είναι ένα μέρος από τη δράση των ταγματασφαλιτών τον Αύγουστο του 1944 και πιστοποιούν με τον πλέον επίσημο τρόπο τη θέση τους ως “σιδηρού βραχίονα” του κατακτητή και την προσπάθειά τους να τον διαδεχθούν “επαξίως”. Αλλωστε όλων είχε προηγηθεί το τηλεγράφημα του Παπαδόγκωνα στο Χίτλερ που δημοσιεύτηκε αρχές Αυγούστου στον Κατοχικό Τύπο της Καλαμάτας και στο απόκομμα που ακολουθεί την ανάρτηση...


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.