Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Στρατηγική της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας




Του Άντη Λοΐζου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι το πολιτικό σύστημα που υποστηρίζουν, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα πολιτικά κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Τα κόμματα που έχουν ταχθεί κατά είναι η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, οι Οικολόγοι, η Συμμαχία Πολιτών και το ΕΛΑΜ.

Στο παρόν άρθρο δεν θα εξεταστούν οι διαφορές των απόψεων αυτών που τάσσονται υπέρ και κατά της ΔΔΟ, αλλά θα εξεταστεί η διαφορά των θέσεων όσων υποστηρίζουν τη ΔΔΟ και πώς είναι δυνατό να πείσουν τους ψηφοφόρους τους για τις θέσεις και τις προθέσεις τους.

Η ΔΔΟ έχει πλασαριστεί με εισήγηση της Βρετανίας στην ελληνική πλευρά το 1990 και, με την έγκριση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο ΟΗΕ τη συμπεριέλαβε στο ψήφισμα του ΣΑ 649/90. Από τότε, ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΚΔ σύρεται σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού έχοντας σαν φάρο τη ΔΔΟ και προβαίνει σε συνεχείς υποχωρήσεις. Να μη λησμονείται ότι η ΔΔΟ εξυπηρετεί πρωτίστως τα βρετανικά και τα τουρκικά συμφέροντα. Αναλύοντας την ιστορία των συνομιλιών σε βάθος χρόνου, αποδεικνύεται αβίαστα ότι όσο περνά ο χρόνος οι συνομιλητές της ελληνικής πλευράς προβαίνουν όλο και σε περισσότερες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά, της οποίας η όρεξη όλο και περισσότερο ανοίγει μπροστά στην ελληνική υποχωρητικότητα.

Από τη στιγμή που τα κόμματα που αποδέχονται τη ΔΔΟ αποδέχονται και τα όσα πλεονεκτήματα θα απολαμβάνει η μειοψηφία του 18 τοις εκατόν εξισωμένη με τη συντριπτική πλειοψηφία του 82 τοις εκατόν, αναγνωρίζουν την πολιτική ισότητα και με διάφορες τεχνικές αναγνωρίζουν στο «τουρκικό συνιστών κρατίδιο» τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις συγκλήσεις Χριστόφια-Έρογλου, τις οποίες καταδίκασε και πολέμησε ο τότε υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά και τις οποίες στη συνέχεια, αφού εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υιοθέτησε αποστέλλοντας μάλιστα σχετική επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Πού διαφέρουν; Το ΔΗΚΟ δηλώνει πίστη και αφοσίωση στη ΔΔΟ, αλλά προσθέτει και τη φράση «με το σωστό περιεχόμενο». Ποιο είναι αυτό το σωστό περιεχόμενο; Πού είναι διατυπωμένο; Από την άλλη, η Συμμαχία Πολιτών, ως μικρό κόμμα που είναι, επιδιώκει και καλά κάνει τη συλλογή ψήφων από άλλα κόμματα ή τη συμμαχία και τη στήριξη του ΑΚΕΛ για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, την οποία για να επιτύχει όμως είναι αναγκασμένη να μην είναι αντίθετη με τη ΔΔΟ που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

Αξίζει να τονισθεί ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν τη ΔΔΟ, με τις πράξεις και την πολιτική τους διαχρονικά, απενοχοποιούν την Τουρκία την οποίαν και εξωραΐζουν, παρουσιάζοντας εκόντες άκοντες την Τουρκία όχι ως τον εισβολέα, τον βιαστή, τον κατακτητή και τον σφετεριστή των ελληνικών περιουσιών, αλλά ως μια χώρα που ενδιαφέρεται για το μέλλον του προνομιούχου 18 τοις εκατόν.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η ευρισκόμενη στον βυθό της θάλασσας ελληνική κυπριακή πολιτική κατάφερε να πείσει τον εαυτό της αλλά και τη διεθνή κοινωνία κρατών ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση και επανένωση, υποβαθμίζοντας την αδιαλλαξία της Τουρκίας, ενώ ιστορικά αποδεικνύεται ότι ο εκάστοτε ηγέτης του ψευδοκράτους είναι απόλυτα χειραγωγημένος από την τουρκική κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις της ΚΔ, και πολύ περισσότερο από τον Γιώργο Βασιλείου και εντεύθεν, εξουδετέρωσαν όλα τα ισχυρά νομικά χαρτιά που είχε η ελληνική πλευρά στα χέρια της, βγάζοντας την Τουρκία από τη δύσκολη θέση και υποθηκεύοντας την ελληνική πλευρά σε μια μελλοντική λύση ΔΔΟ, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του πάντα αισχρού και δόλιου βρετανικού ρόλου και την υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο κομπάρσου.

Προτρέπονται οι σοφοί καθηγητές, οι συνταγματολόγοι, οι δημοσιογράφοι και οι σύμβουλοι του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να προβληματισθούν, να σκεφτούν και με το χέρι στην καρδιά να πουν στον ελληνικό λαό μια επιτυχία της ΚΔ στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Δυστυχώς, η κατάσταση, όπως την έχουν χειριστεί οι πολιτικοί που είναι υποστηρικτές της ΔΔΟ, οδηγεί στην κατάργηση της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, διευκολύνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στη διατήρηση για πάντα των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο και την Τουρκία στην υλοποίηση της στρατηγικής της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: http://efimeridaenosis.com/?p=1927

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.