Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

10+2 βιβλία, ευ-ανάγνωστα... για τις ημέρες του Πάθους και της Ανάστασης...

Αν και η αναγνωστική προτεραιότητα είναι μια προσωπική υπόθεση, στο ταξίδι μας για την πατρίδα, χώρεσαν στο σάκο μας τα παρακάτω προτεινόμενα, ανεπιφύλακτα, αναγνώσματα.

1.ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ









2. ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ-ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ εκδ. ΕΣΤΙΑ με εισαγωγή γλωσσάρι, του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

Η δράση του τοποθετείται μεταξύ του 1199 και 1207, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της τέταρτης Σταυροφορίας.   Τότε,  που από τα μέρη μας, η Δύση ξεκίναγε τη γενοκτόνα, αποικιοκρατία της.

Ἔν τινι παρεκκλησίῳ τῆς ἐν… Μονῆς ὑπῆρχε κιβώτιόν τι παλαιὸν καὶ σεσαθρωμένον, πλῆρες ἐφθαθμένων βιβλίων. Οὐδεὶς τῶν σοφῶν περιηγητῶν τῶν ἐπισκεφθέντων κατὰ καιροὺς τὴν βιβλιοθήκην τῆς Μονῆς ἠξίωσε νὰ ρίψῃ ἐκ περιεργείας βλέμμα καὶ πρὸς τὸ λησμονημένον κιβώτιον. Ἀλλ᾽ ὁ φίλος μου κ. Β., ὅστις διέπρεπε διὰ τὴν πρὸς τὰ περιφρονούμενα πράγματα στοργήν του, ἂν καὶ μόνον χάριν τοῦ ἐμπορίου τῶν σπόγγων εἶχεν ἐπισκεφθῆ τὰ μέρη ἐκεῖνα, οὐχ ἧττον ἠρεύνησε τὰ ἐν τῷ κιβωτίῳ, καὶ εὗρε, μεταξὺ πολλῶν βιβλίων τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἀκολουθίας, τὰ ἐσκορπισμένα φύλλα παλαιοῦ χειρογράφου ἐπὶ μεμβράνης. Συναρμόσας δὲ καὶ ταξινομήσας αὐτὰ ἐπιμελῶς, κατώρθωσε νὰ ἀναγνώσῃ ὁλόκληρον σχεδὸν τὴν βιογραφίαν ἀναχωρητοῦ τινος τῆς ΙΓ´ ἑκατονταετηρίδος διαγαγόντος πολυκύμαντον βίον πρὸ τῆς εἰς τὸ μοναστήριον εἰσόδου του. Ἡ βιογραφία δὲ αὕτη ἐσχετίζετο μετὰ τῆς ἱστορίας τῶν Κυκλάδων. Ὀλίγα τινὰ φύλλα ἔλειπον ἐκ τοῦ βιβλίου, ὧν τὸ περιεχόμενον ἠδύνατο εὐχερῶς νὰ ἀναπληρωθῇ ἐξ ἄλλων πηγῶν.
Ὁ φίλος μου ἐνόμισε καλὸν ν᾽ ἀντιγράψῃ τὸ σύνολον χωρὶς νὰ προσθέσῃ λέξιν. Μόνον τὸ λεκτικὸν μετέβαλεν ὀλίγον, καὶ οὕτω παρέδωκε τὸ βιβλίον πρὸς τὸν ἐκδότην, ὅστις τὸ δημοσιεύει πρὸς ψυχαγωγίαν τῶν ἀναγνωστῶν.

Και πάλι για την ύστερη νεωτερικότητα... την αναζήτηση ταυτότητας...

Ανιχνεύοντας το γεγονός της κατάρρευσης όλων των οραματικών διεξόδων της νεωτερικότητας στις μέρες μας, την απατηλή πίστη του δυτικού ανθρώπου-ατόμου που όπως έγραφε και ο Νίτσε, έχει μάθει στο σύγχρονο πολιτισμό, να βλέπει την παγκόσμια ιστορία σαν τη δική του ιστορία και τα δικαιώματά του σαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρήσιμα τα βιβλία που ακολουθούν:

 αφιερωμα: Το δημοτικό τραγούδι
Γιώργος Καραμπελιάς, Το δημοτικό τραγούδι
Χρήστος Μαλεβίτσης, Το δημοτικό τραγούδι ως περιεχόμενο της συνειδήσεως του Νέου Ελληνισμού
Αλέξης Γκλαβάς, «Του νεκρού αδελφού»



2. Η νεωτερικότητα σε κρίση-Zygmunt Bauman, Carlo Bordoni
μετάφραση: Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, εκδ. Ύψιλον, 2017

Η νεωτερικότητα σε κρίσηΣτο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ένας διάλογος ανάμεσα στον Carlo Bordoni και τον Zygmunt Bauman με κεντρικό προβληματισμό την κρίση της νεωτερικότητας. Μελετάται και αναλύεται η κρίση των αξιών και των βεβαιοτήτων, η οποία αποτελεί επιτομή των υπόλοιπων παραμέτρων (οικονομικής, πολιτικής, ηθικής, πνευματικής) της τρέχουσας πραγματικότητας που βιώνουμε ως "μετανεωτερικότητα". Κοινή τους διαπίστωση είναι πως ο μύθος της προόδου έχει από καιρό μεταλλαχθεί στο ψυχρό μεταμοντέρνο ιδεολόγημα ενός συστήματος που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει παρά μόνο διαστρέφοντας τη δημιουργία σε καταστροφή.

3.
Η απαρχαιωμένη αγοραία νοοτροπία μας

Η απαρχαιωμένη αγοραία νοοτροπία μας

του Karl Polanyi συγγραφέα του σπουδαίου βιβλίου "Μεγάλος μετασχηματισμός"
Ο πολιτισμός πρέπει να βρει ένα νέο μοτίβο σκέψης



4. ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ του 
BOOKCHIN MURRAY
ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΙΣΜΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ





5. Κοινωνία της διακινδύνευσης,  του 
Ούλριχ Μπεκ
Κοινωνία της διακινδύνευσης

Καθ' οδόν προς μια άλλη νεωτερικότητα

6. Και πάλι μόνοι-Η ηθική μετά τη βεβαιότητα/του Zygmunt Bauman,

 που έφυγε φέτος από κοντά μας, σε ένα μικρό βιβλίο 62 σελίδων, όπου με τη διεισδυτική ματιά του  μας δένει τόσο ανάγλυφα την κατάρρευση του ανθρώπινου προσώπου και το "ρευστό βίο" της καθημερινότητας στη "μετανεωτερικότητα".

Καλό του ταξίδι στο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ...

7. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Ι. Ο ΑΝΤΙ-ΟΙΔΙΠΟΥΣDELEUZE GILLES, GUATTARI FELIX
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ // 1. Ο ΑΝΤΙ-ΟΙΔΙΠΟΥΣ
...στην προσπάθειά μας να ανιχνεύσουμε, "γιατί οι άνθρωποι αγωνίζονται για την σκλαβιά τους , σαν να επρόκειτο για τη σωτηρία τους"


8. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ-
ΚΟΙΝΩΝΙΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ 
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ // ΚΟΙΝΩΝΙΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚ
Για να ανιχνεύσουμε πώς λειτουργεί η επικριτική ενοχοποίηση ως τεχνική κοινωνικού ελέγχου. Γιατί η παθητικοποίηση και η αδράνεια του λαού μας απέναντι στα μνημόνια;
 Πώς μπορούμε να απαντήσουμε "ερωτικά" στον Δυτικό εργαλειακό ορθολογισμό; Γιατί να θέλουμε πίσω το χώμα μας;

9. ΤΟ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ ΒΟΥΗΤΟ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ-ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΜΕΛΑΣ Ι. ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ ΒΟΥΗΤΟ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ // ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ

Όπως δείχνουν οι συγγραφείς: "Ως κυρίαρχη πολιτιστική αρχή στο επίπεδο της καθημερινότητας, και η οποία διαπερνά οριζοντίως και καθέτως την πραγματική ζωή των Ελλήνων, αναδεικνύεται η μεταμοντέρνα λογική της υπερκατανάλωσης, του σύγχρονου lifestyle, της αυτοπραγμάτωσης του εαυτού, του χρηματιστηριακού τρόπου αντιμετώπισης των κοινωνικών γεγονότων, λογική δηλαδή η οποία αντιμετωπίζει οτιδήποτε μεταμοντέρνο ως ευκαιρία απόδρασης από τα βάρη και τα πάθη του παρελθόντος, επιδιώκοντας να βιώσει μόνο το παρόν. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)"

10. Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς: Η Υπέρβαση
Για μια πρόταση που θα απορρίπτει τον παρασιτικό εκσυγχρονισμό και δεν θα εγκλωβίζει την παράδοση στο παρελθόν, επιτέλους για έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στη δική μας παράδοση, καθώς:

"Ο πολιτικός και οικονομικός φιλελευθερισμός έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμά του τον πολιτισμικό φιλελευθερισμό. Νεοφιλελεύθερη Δεξιά και εθνομηδενιστική/πολυπολιτισμική Αριστερά αποτελούν τα δίδυμα αδελφάκια της παγκόσμιας «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Η Αριστερά την ιδεολογική προετοιμασία, η Δεξιά την υλοποίηση! Σήμερα, στην Ελλάδα, μετά την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, η Αριστερά ανέλαβε και τα δύο «καθήκοντα»: Παράλληλα με τον πολιτισμικό φιλελευθερισμό –μεταναστευτικός πολυπολιτισμός, κατεδάφιση της εθνικής ταυτότητας στην εκπαίδευση, κ.λπ.–, ολοκληρώνει την εκχώρηση της εθνικής οικονομίας, την αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μεταβολή της χώρας σε αποικία. Γι’ αυτό και εξαντλείται τελεσίδικα και στην Ελλάδα –όπως είχε ήδη εξαντληθεί οραματικά και πρακτικά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα– ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς".


γερομοριάς


* * *

ΠΗΓΗ: Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.